Вијести

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНИ СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ЗВОРНИКА

06.11.2018. 15:24

Осумњичени су под истрагом због злочина над жртвама бошњачке националности у мјесту Глумина код Зворника.

ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНИ СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ЗВОРНИКА

По налогу тужиоца Посебног одјела за ратне злочине, у акцији полицијских службеника SIPA-е, на подручју Зворника су лоцирани и лишени слободе осумњичени:

1. Цвијан Томанић, рођен 1966. године у Зворнику

2. Срећо Кандић, рођен 1953. године у Шапцу

Осумњичени су под истрагом и терете се да су у оквиру широког и систематичног напада усмјереног на цивилно становништво бошњачке националности на подручју Зворника, у својству припадника ВРС, поступали супротно одредбама женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Они се терете да су у прољеће 1992. године, као припадници ВРС, наоружани и заједно са другим војницима, опколили кућу цивила бошњачке националности у мјесту Глумина код Зворника, у којој су се налазили жене и дјеца те пријетњама приморали жене да дозову мушкарце који су се крили у шуми, након чега су лично и директно учествовали у мучењу и злостављању мушкараца бошњачке и албанске националности.

Осумњичени Томанић се терети да је пуцањем из пиштоља убио цивила албанске националности те наредио преосталим цивилима, међу којима је било и малољетних лица, да укопају његово тијело.

Осумњичени Томанић и Кандић се терете и за одвођење у непознатом правцу двојице цивила бошњачке националности, којима се губи сваки траг, након чега су њихови посмртни остаци ексхумирани из масовне гробнице Црни Врх крај Зворника.

Осумњичени су под истрагом и терете се за кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. КЗ-а БиХ.

Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац ће одлучити о даљим активностима у предмету.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba