Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠENI SLOBODE OSUMNJIČENI ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU ZVORNIKA

06.11.2018. 15:24

Osumnjičeni su pod istragom zbog zločina nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u mjestu Glumina kod Zvornika.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠENI SLOBODE OSUMNJIČENI ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU ZVORNIKA

Po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine, u akciji policijskih službenika SIPA-e, na području Zvornika su locirani i lišeni slobode osumnjičeni:

1. Cvijan Tomanić, rođen 1966. godine u Zvorniku

2. Srećo Kandić, rođen 1953. godine u Šapcu

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika, u svojstvu pripadnika VRS, postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su u proljeće 1992. godine, kao pripadnici VRS, naoružani i zajedno sa drugim vojnicima, opkolili kuću civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Glumina kod Zvornika, u kojoj su se nalazili žene i djeca te prijetnjama primorali žene da dozovu muškarce koji su se krili u šumi, nakon čega su lično i direktno učestvovali u mučenju i zlostavljanju muškaraca bošnjačke i albanske nacionalnosti.

Osumnjičeni Tomanić se tereti da je pucanjem iz pištolja ubio civila albanske nacionalnosti te naredio preostalim civilima, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, da ukopaju njegovo tijelo.

Osumnjičeni Tomanić i Kandić se terete i za odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se gubi svaki trag, nakon čega su njihovi posmrtni ostaci ekshumirani iz masovne grobnice Crni Vrh kraj Zvornika.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac će odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba