Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG KRIJUMČARENJA LJUDI

05.11.2018. 15:28

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG KRIJUMČARENJA LJUDI

- Jasmina Grahovića, rođenog 1987. godine u mjestu Ponikve, općina Velika Kladuša, državljanina BiH, i

- Edina Alibegića, rođenog 1987. godine u mjestu Todorovska Čelinja, općina Velika Kladuša, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su tokom mjeseca aprila 2018. godine, kao članovi grupe formirane radi neposrednog izvršenja krivičnog djela krijumčarenja ljudi, zbog sticanja protivpravne imovinske koristi, prevozili i omogućavali nezakonit boravak u Bosni i Hercegovini četiri osobe sa područja Kosova.

U optužnici se navodi da su optuženi, krijumčarene osobe koje su nezakonito boravile na području BiH, nakon prethodnog dogovora sa njima poznatom osobom, za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevoza preuzeli i povezli u pravcu Velike Kladuše, a sve sa ciljem kako bi im omogućili nezakonit prelazak na područje R Hrvatske i dalje kretanje prema zemljama EU.

U izvršenju krivičnog djela optuženi su, zajedno sa krijumčarenim osobama, otkriveni i spriječeni od strane policijskih službenika Granične policije BiH.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela ‘krijumčarenje migranata’  iz člana 189a. stav 2., u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 2. u  vezi stava 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba