Vijesti

V.D. GLAVNOG TUŽIOCA TUŽILAŠTVA BiH GORDANA TADIĆ I GLAVNI TUŽILAC PRI MRMKS-u SERGE BRAMMERTZ ODRŽALI SASTANAK U TUŽILAŠTVU BiH

29.10.2018. 18:50

Glavni tužilac pri MKSJ/MRMKS-u, Serge Brammertz, posjetio je Tužilaštvo BiH i sastao se sa v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Gordanom Tadić i zvaničnicima Posebnog odjela za ratne zločine u Tužilaštvu BiH.

V.D. GLAVNOG TUŽIOCA TUŽILAŠTVA BiH GORDANA TADIĆ I GLAVNI TUŽILAC PRI MRMKS-u SERGE BRAMMERTZ ODRŽALI SASTANAK U TUŽILAŠTVU BiH

Na sastanku je v.d. glavnog tužioca upoznala glavnog tužioca MRMKS-a sa rezultatima rada Tužilaštva BiH, te da je prema dosadašnjoj evidenciji u 409 predmeta optuženo 818 osoba za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Također, na sastanku je razgovarano o izmjeni Državne strategije za rad na predmetima ratnih zočina, te o unapređenju regionalne saradnje u cilju procesuiranja predmeta ratnih zločina.

Jedna od tema odnosila se i na traženje nestalih osoba,  jer se u Bosni i Hercegovini još uvijek traga za oko 7000 nestalih osoba, kao i na saradnju udruženja žrtava i udruženja porodica nestalih osoba iz Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je istaknut nastavak i jačanje dalje saradnje u zajedničkim aktivnostima, kroz angažovanje oficira za vezu, omogućavanjem pristupa bazi podataka sa dokaznim materijalom Tužilaštva MKSJ-a, kako bi se Tužilaštvu BiH omogućilo da ostvari ciljeve utvrđene u Državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina.

V.d. glavnog tužioca je ponovila da kontinuirana podrška Tužilaštva MRMKS-a ostaje neophodna, posebno za već identifikovane složenije predmete koji su u radu.

Tužilac Brammertz je iskazao podršku Tužilaštvu BiH u radu i naporima za procesuiranje predmeta ratnih zločina.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba