Vijesti

V.D. GLAVNOG TUŽITELJA SE SASTALA SA DUŽNOSNICIMA MEĐUNARODNOG POVJERENSTVA ZA TRAŽENJE NESTALIH OSOBA (ICMP) U BiH

19.10.2018. 14:20

Središnje teme odnosile su se na nastavak implementacije preporuka za identificiranje posmrtnih ostataka u mrtvačnicama u BiH.

V.D. GLAVNOG TUŽITELJA SE SASTALA SA DUŽNOSNICIMA MEĐUNARODNOG POVJERENSTVA ZA TRAŽENJE NESTALIH OSOBA (ICMP) U BiH

V.d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, sa dužnosnicima Posebnog odjela za ratne zločine Izetom Odobašićem i Stankom Blagićem, sastala se sa dužnosnicima ICMP-a u BiH, Samirom Krehić i Nihadom Brankovićem.

U mjesecu studenom 2017. godine, nakon četvorogodišnjih napora koje je predvodilo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, u suradnji sa Institutom za nestale osobe (INO) i uz stručnu pomoć Međunarodnog povjerenstva za traženje nestalih osoba (ICMP) koju je financirala Europska unija, ICMP i INO su predstavili preliminarne rezultate projekta.

Detaljan pregled svih posmrtnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnicama u BiH rezultirao je otkrivanjem 121 novog identiteta, a izvršeno je i 968 reasocijacija sa ranije identificiranim slučajevima te su date preporuke tužiteljstvima u svezi s koracima koje treba poduzeti kako bi se riješila većina preostalih slučajeva.

ICMP pozdravlja sve aktivnosti tužiteljstava kojima se implementiraju ove preporuke.

Implementacija preporuka će donijeti smiraj mnogim obiteljima koje još uvijek, i 20 godina nakon ratnih sukoba, ne znaju za sudbinu svojih najmilijih te će se znatno smanjiti troškovi čuvanja posmrtnih ostataka koji će biti identificirani i dostojanstveno i dostojno ukopani.

Realizacija ovih aktivnosti je u tijeku u Tužiteljstvu BiH, tužiteljstvima entiteta i Brčko distrikta BiH, a ICMP će svojim programima nastaviti pružati stručnu i tehničku pomoć tužiteljstvima u BiH, kao i Institutu za nestale osobe za rješavanje preostalih NN slučajeva.

Tužiteljstvo BiH će, zajedno sa ostalim tužiteljstvima u našoj zemlji, nastaviti dosadašnje aktivnosti na implementaciji preporuka za identifikaciju posmrtnih ostataka u mrtvačnicama i kosturnicama u BiH, što će značajno doprinijeti prikupljanju dokaza u predmetima ratnih zločina.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba