Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У ВЛАСЕНИЦИ 1992. ГОДИНЕ

19.10.2018. 15:18

Оптужени Пајић Слађан (1970) терети се за ратни злочин силовања и сексуалног злостављања жртава бошњачке националности, као и мучење, премлаћивање и злостављање незаконито затворених цивила.

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У ВЛАСЕНИЦИ 1992. ГОДИНЕ

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

-      Пајић Слађана, рођеног 1970. године у Власеници.

Оптужени се терети да је за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, у својству припадника ВРС, поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Он се терети да је, током 1992. године, у 3 наврата, наоружан и у униформи, дошао у кућу женског лица бошњачке националности, те над жртвом, пријетећи да ће убити њене најближе сроднике који су били затворени у логору Сушица, уз пријетње оружјем, починио силовање.

Оптужени се такође терети да је починио силовање малољетне жртве бошњачке националности, која је у вријеме почињења злочина имала 13 година.

Такође, оптужени Пајић се терети да је током 1992. године, мучио, тукао и злостављао на понижавајуће начине, четворицу мушкараца бошњачке националности који су били незаконито затворени у просторијама СУП-а у Власеници, од којих је једна од жртава била малољетник.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва.

Тужилаштво БиХ наводе оптужбе ће доказивати позивањем 24 свједока и прилагањем више десетина материјалних доказа.

С обзиром да се оптужени налази у бјекству, те се према сазнањима налази на подручју Р Србије, раније је затражено расписивање међународне потјернице за наведеним оптуженим.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba