Вијести

В.Д. ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ГОРДАНА ТАДИЋ УЧЕСТВОВАЛА НА МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ

12.10.2018. 14:05

На конференцији је истакла важност регионалне сарадње у процесуирању предмета ратних злочина као и подршке тужилаштва при МКСЈ/ММКС-у тужилаштвима региона у напорима да се ратни злочини процесуирају и казне.

В.Д. ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ГОРДАНА ТАДИЋ УЧЕСТВОВАЛА НА МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ

На конференцији је учествовао главни тужилац при МКСЈ/ ММКС-у Serge Brammertz, као и тужиоци из земаља региона.

В.д. главног тужиоца Тужилаштва БиХ, Гордана Тадић, заједно са званичницима Посебног одјела за ратне злочине Изетом Одобашићем и Станком Благићем, учествовала је на међународној конференцији у Загребу под називом "Правда након Хага".

У свом обраћању, в.д. главног тужиоца Тадић истакла је да је Тужилаштво БиХ, за ратне злочине и тешка кршења међународног хуманитарног права, оптужило  више од 800 лица, те да је регионална и међународна сарадња императив потребан за ефикасније процесуирање ратних злочина.

Тужилаштво БиХ ради на предметима ратних злочина по највишим правним стандардима које је утврдио МКСЈ, а тужиоци из овог одјела континуирано присуствују специјалистичким едукацијама.

"Тужилаштво БиХ има предмете гдје се оптужени, осумњичени и свједоци налазе у сусједним земљама и спремно је те предмете уступити како би се спријечила некажњеност ратних злочина, а у тај процес се требају укључити и министарства правде земаља региона" - истакла је Тадић.

У раду конференције учествовали су и представници цивилног друштва, медија, академске заједнице и дипломатског кора, који су разговарали о актуелним питањима у вези процесуирања ратних злочина након окончања мандата МКСЈ-а.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba