Vijesti

V.D. GLAVNOG TUŽIOCA GORDANA TADIĆ SUDJELOVALA NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI ’’PRAVDA NAKON HAGA’’ ODRŽANOJ U ZAGREBU

12.10.2018. 14:05

Na konferenciji je istakla važnost regionalne saradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina kao i podrške tužilaštva pri MKSJ/MMKS-u tužilaštvima regiona u naporima da se ratni zločini procesuiraju i kazne.

V.D. GLAVNOG TUŽIOCA GORDANA TADIĆ SUDJELOVALA NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI ’’PRAVDA NAKON HAGA’’ ODRŽANOJ U ZAGREBU

Na konferenciji je sudjelovao glavni tužilac pri MKSJ/MMKS-u Serge Brammertz, kao i tužioci iz zemalja regiona.

V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, zajedno sa zvaničnicima Posebnog odjela za ratne zločine Izetom Odobašićem i Stankom Blagićem, sudjelovala je na međunarodnoj konferenciji u Zagrebu pod nazivom "Pravda nakon Haga".

U svom obraćanju, v.d. glavnog tužioca Tadić istakla je da je Tužilaštvo BiH, za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, optužilo  više od 800 osoba, te da je regionalna i međunarodna saradnja imperativ potreban za efikasnije procesuiranje ratnih zločina.

Tužilaštvo BiH radi na predmetima ratnih zločina po najvišim pravnim standardima koje je utvrdio MKSJ, a tužioci iz ovog odjela kontinuirano prisustvuju specijalističkim edukacijama.

"Tužilaštvo BiH ima predmete gdje se optuženi, osumnjičeni i svjedoci nalaze u susjednim zemljama i spremno je te predmete ustupiti kako bi se spriječila nekažnjenost ratnih zločina, a u taj proces se trebaju uključiti i ministarstva pravde zemalja regiona" - istakla je Tadić.

U radu konferencije sudjelovali su i predstavnici civilnog društva, medija, akademske zajednice i diplomatskog kora, koji su razgovarali o aktuelnim pitanjima u vezi procesuiranja ratnih zločina nakon okončanja mandata MKSJ-a.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba