Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH PROVEDENA AKCIJA U KOJOJ JE ZAPLIJENJENO OKO 900 KILOGRAMA OPOJNE DROGE MARIHUANA ’’SKUNK’’, LIŠENO SLOBODE VIŠE OSOBA

08.10.2018. 14:57

Postupajući pod nadzorom tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e su u saradnji sa MUP-om RS PU Istočno Sarajevo izvršili presretanje i zapljenu oko 900 kilograma opojne droge marihuana „skunk’’, koja je zaplijenjena u kamionu crnogorskih registarskih oznaka.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH PROVEDENA AKCIJA U KOJOJ JE ZAPLIJENJENO OKO 900 KILOGRAMA OPOJNE DROGE MARIHUANA ’’SKUNK’’, LIŠENO SLOBODE VIŠE OSOBA

Akcija je realizirana u ranim jutarnjim satima kada su na lokalitetu Krupac, u Istočnom Sarajevu, zaustavljena dva kamiona sa prikolicama i jedno putničko motorno vozilo.

Pretresom zaustavljenih vozila, u jednom kamionu je pronađena velika količina opojne droge marihuana ’’skunk’’, upakovana u više različitih paketa. Prema preliminarnim procjenama radi se o količini od oko 900 kg opojne droge, što je najveća zapljena narkotika ikad realizirana na području BiH.

Opojna droga je bila namijenjena ilegalnom narko-tržištu BiH, a zaplijenjena opojna droga na ilegalnom tržištu u BiH dostiže cijenu višu od  2 miliona KM, dok je njena cijena na ilegalnom tržištu u zemljama EU višestruko veća.

Tokom akcije slobode je lišeno 5 osumnjičenih osoba, državljana Crne Gore, koji će biti predati postupajućem tužiocu koji će nakon ispitivanja osumnjičenih odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičene osobe su pod istragom zbog krivičnih djela organiziranog kriminala (čl. 250 KZ-a BiH) i neovlaštenog prometa opojnim drogama (čl. 195. KZ-a BiH).

Tokom akcije ostvarena je izuzetna koordinacija i saradnja između Tužilaštva BiH i policijskih agencija koje su učestvovale u akciji.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba