Вијести

ПРОВЕДЕНА АКЦИЈА ТУЖИЛАШТВА БиХ, SIPA-е И УИО У БОРБИ ПРОТИВ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ВЕЛИКИХ КОЛИЧИНА ДУВАНА

03.10.2018. 16:01

У акцији је заплијењено око 1,4 тоне дувана, машине и опрема, као и више од 100 килограма резаног дувана. Буџет БиХ је наведеним кривичним дјелима оштећен за више од 100.000 КМ.

ПРОВЕДЕНА АКЦИЈА ТУЖИЛАШТВА БиХ, SIPA-е И УИО У БОРБИ ПРОТИВ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ВЕЛИКИХ КОЛИЧИНА ДУВАНА

По налогу тужиоца из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију на подручју Тузле, Лукавца и Витеза, проведена је акција усмјерена на више осумњичених лица која су под истрагом да су као организована криминална група вршили незакониту набавку, припремање и продају великих количина дувана.

 

Дуван је илегално дистрибуиран на црном тржишту у БиХ чиме је нанесена велика штета буџету БиХ због утаје пореза и акциза, а осумњичени су почињеним кривичним дјелима стекли велику имовинску корист.

 

У акцији је пронађено и заплијењено око 1,4 тоне дувана, око 100 кг резаног дувана припремљеног за продају и дистрибуцију, као и машине и алати кориштени за производњу дувана.

 

Истрага је показала да су осумњичени на преваран и незаконит начин долазили до великих количина дувана, који су даље дистрибуирали на црном тржишту.

 

Порез и акцизе за 1 килограм дувана у легалној продаји износе око 100 КМ, тако да је кријумчареном количином дувана држави БиХ и буџету причињена штета у износу већем од 100.000 КМ, а који завршава као незаконито остварена имовинска корист лица која чине ова кривична дјела.

 

Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац ће одлучити о даљим активностима у предмету.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba