Vijesti

PROVEDENA AKCIJA TUŽILAŠTVA BiH, SIPA-e I UIO U BORBI PROTIV ORGANIZIRANOG KRIJUMČARENJA VELIKIH KOLIČINA DUHANA

03.10.2018. 16:01

U akciji je zaplijenjeno oko 1,4 tone duhana, mašine i oprema, kao i više od 100 kilograma rezanog duhana. Budžet BiH je navedenim krivičnim djelima oštećen za više od 100.000 KM.

PROVEDENA AKCIJA TUŽILAŠTVA BiH, SIPA-e I UIO U BORBI PROTIV ORGANIZIRANOG KRIJUMČARENJA VELIKIH KOLIČINA DUHANA

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju na području Tuzle, Lukavca i Viteza, provedena je akcija usmjerena na više osumnjičenih osoba koje su pod istragom da su kao organizirana kriminalna grupa vršili nezakonitu nabavku, pripremanje i prodaju velikih količina duhana.

Duhan je ilegalno distribuisan na crnom tržištu u BiH čime je nanesena velika šteta budžetu BiH zbog utaje poreza i akciza, a osumnjičeni su počinjenim krivičnim djelima stekli veliku imovinsku korist.

U akciji je pronađeno i zaplijenjeno oko 1,4 tone duhana, oko 100 kg rezanog duhana pripremljenog za prodaju i distribuciju, kao i mašine i alati korišteni za proizvodnju duhana.

Istraga je pokazala da su osumnjičeni na prevaran i nezakonit način dolazili do velikih količina duhana, koji su dalje distribuisali na crnom tržištu.

Porez i akcize za 1 kilogram duhana u legalnoj prodaji iznose oko 100 KM, tako da je krijumčarenom količinom duhana državi BiH i budžetu pričinjena šteta u iznosu većem od 100.000 KM, a koji završava kao nezakonito ostvarena imovinska korist osoba koje čine ova krivična djela.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac će odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba