Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA TRI OSOBE OSUMNJIČENE ZA NEOVLAŠTENI PROMET OPOJNIM DROGAMA U AKCIJI "DAMAR"

28.09.2018. 15:15

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana.

PREDLOŽEN PRITVOR ZA TRI OSOBE OSUMNJIČENE ZA NEOVLAŠTENI PROMET OPOJNIM DROGAMA U AKCIJI

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora kojim su obuhvaćeni osumnjičeni:

 - Zoran Simić, rođen 1972. godine u Austriji, nastanjen u Bijeljini, državljanin BiH i R Srbije,

- Momčilo Zirojević zv. "Momo", rođen 1960. u Gacku, nastanjen u Bijeljini, državljanin BiH,

- Milutin Vukosavljević zv. "Majstor", rođen 1961. godine u Smederevskoj Palanci, državljanin R Srbije.

Navedeni osumnjičeni su lišeni slobode u akciji kodnog naziva "Damar", koju su po nalogu Tužilaštva BiH na području Bijeljine i okoline proveli policijski službenici SIPA-e i MUP-a RS.

U akciji je otkrivena plantaža sa specijalnim klimatskim i tehničkim uslovima za uzgoj opojne droge marihuana - "skunk", sa visokim udjelom opojne supstance THC.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su kao organizovana kriminalna grupa vršili uzgoj i proizvodnju opojne droge marihuana - "skunk", sa namjerom krijumčarenja opojne droge na ilegalno narko-tržište Republike Austrije, gdje se navedena opojna droga prodaje po cijeni od oko 3400 eura po kilogramu.

U ovom predmetu je ostvarena značajna saradnja sa partnerskim agencijama Republike Austrije.

Osumnjičeni se terete za krivična djela organizirani kriminal iz člana 250. KZ-a BiH i neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ-a BiH.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članu 132. tačkama a), b) i c) ZKP-a BiH, odnosno, zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike te da bi mogli ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Prijedlog za određivanje pritvora je upućen Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba