Вијести

ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА ТРИ ДРЖАВЉАНИНА ЦРНЕ ГОРЕ ОСУМЊИЧЕНА ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

21.09.2018. 14:52

Осумњичени су лишени слободе у акцији Граничне полиције БиХ, на подручју Тјентишта, а терете се за организовано кријумчарење илегалних миграната из Пакистана и Непала, које су из Црне Горе прокријумчарили у БиХ.

ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА ТРИ ДРЖАВЉАНИНА ЦРНЕ ГОРЕ ОСУМЊИЧЕНА ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, након испитивања осумњичених, упутио је према Суду БиХ приједог за одређивање мјере притвора за осумњичене:

1. Горановић Ивана, рођеног 1996. године у Никшићу, држављанина Црне Горе

2. Самарџић Марка, рођеног 1986. године у Подгорици, држављанина Црне Горе

3. Растодер Зилхада, рођеног  1983. године у Рожајама, држављанина Црне Горе.

Осумњичени су лишени слободе у акцији Централне истражне канцеларије Граничне полиције БиХ и осумњичени су да су дјелујући организовано, заједно и у договору, на подручју Црне Горе преузели више илегалних миграната, држављана Пакистана и Непала, те наведене мигранте изван граничних прелаза прокријумчарили у БиХ те наставили њихов транспорт даље ка унутрашњости Босне и Херцеговине, у чему су откривени и спријечени од стране припадника Граничне полиције БиХ на подручју Тјентишта.

Осумњичени су превозили укупно 8 илегалих миграната са којима су договорили новчану накнаду као материјалну корист за извршење кривичног дјела, а мигранте су превозили у два возила којима су управљали осумњичени, док је првоосумњичени у својству тзв. "чистача" ишао са возилом испред њих и обавјештавао их о евентуалним полицијским контролама и патролама на путу.

Мјера притвора за осумњичене предложена је из разлога описаних у члану 132. тачке а) и б) ЗКП БиХ, односно због опасности од бјекства осумњичених, с обзиром да су сва тројица држављани Црне Горе и одласком из БиХ могу постати недоступни правосуђу, као и због опасности да би боравком на слободи могли прикривати доказе те вршити утицај на свједоке или саучеснике.

Тужилаштво БиХ, полицијске агенције и агенције за провођење закона, посљедњих мјесеци сусрећу се са повећаним бројем евидентираних кривичних дјела која се односе на кријумчарење илегалних миграната преко територије БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba