Vijesti

V.D. GLAVNOG TUŽIOCA, GORDANA TADIĆ, SASTALA SE SA PREDSTAVNICIMA IZBORNE POSMATRAČKE MISIJE OSCE-a POVODOM PREDSTOJEĆIH IZBORA U BiH

13.09.2018. 15:35

Centralne teme sastanka odnosile su se na predstojeće izbore, te poštivanje zakonske regulative i propisa koji reguliraju izborni process.

V.D. GLAVNOG TUŽIOCA, GORDANA TADIĆ, SASTALA SE SA PREDSTAVNICIMA IZBORNE POSMATRAČKE MISIJE OSCE-a POVODOM PREDSTOJEĆIH IZBORA U BiH

V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, sastala se sa predstavnicom Izborne posmatračke misije OSCE-a, kako bi pratila predstojeće izbore u BiH.

Sa gđom  Elissavet Karagiannidou, predstavnicom Izborne posmatračke misije-OSCE Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (OSCE/ODIHR), v.d. glavnog tužioca razgovarala je o predstojećem izbornom procesu u BiH koji će ova Misija OSCE-a pratiti u okviru poštivanja demokratskih standarda OSCE-a i BiH zakonodavstva u segmentima pravnog okvira, rada izborne administracije, finansiranja kampanja, medijskog izvještavanja i predizborne kampanje.

V.d. glavnog tužioca informirala je predstavnicu OSCE-a da je Tužilaštvo BiH, u okviru svojih zakonskih nadležnosti, zaduženo i za procesuiranje krivičnih djela koja se odnose na narušavanje  izbornog procesa, te da će u okviru svojih nadležnosti, zajedno sa agencijama za provođenje zakona, pratiti zakonitost cijelog procesa te sankcionirati i procesuirati svako eventualno kršenje zakona vezano za izborni proces.

Sudionici sastanka su se složili da institucije BiH, kao i relevantne institucije međunarodne zajednice, moraju uložiti zajedničke napore kako bi se u potpunosti osigurala zakonitost, vladavina prava i zaštita sigurnosti izbornog procesa za predstojeće izbore u Bosni i Hercegovini.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba