Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU KODNOG NAZIVA „NASLJEDNIK“ ZBOG MEĐUNARODNOG KRIJUMČARENJA VEĆE KOLIČINE OPOJNE DROGE

04.09.2018. 14:09

Troje optuženih se terete da su kao članovi organizirane grupe učestvovali u krijumčarenju veće količine opojne droge marihuana „skunk“.

PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU KODNOG NAZIVA „NASLJEDNIK“ ZBOG MEĐUNARODNOG KRIJUMČARENJA VEĆE KOLIČINE OPOJNE DROGE

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

1.      STJEPANA LAZAREVIĆA, rođenog 1953. godine na Palama, ranije osuđivanog, državljanina Bosne i Hercegovine,

2.      BOJANA SEGIĆA,  rođenog 1977. godine u Prnjavoru, državljanina Bosne i Hercegovine i

3.      VLASTIMIRA TOMIĆA,  rođenog 1960. godine u Valjevu, državljanina Republike Srbije.

Optuženi se terete da su u vremenskom periodu od marta mjeseca do maja 2018. godine,  vršili neovlaštenu međunarodnu kupoprodaju, prenos, prevoz, držanje, posredovanje u daljoj međunarodnoj prodaji, slanju i isporuci opojne droge marihuana „skunk“, koju su nabavljali sa područja Albanije te drogu distribuirali na područje BiH i R Austrije.

U optužnici se navodi da je nakon nabavljanja opojne droge optuženi Lazarević drogu držao i skladištio, dok je optuženi Tomić pronalazio kupce opojne droge i istu nudio na prodaju, a optuženi Segić prodavao i isporučivao krajnjim kupcima.

Prema navodima optužnice, optuženi su u tri navrata na području BiH za ugovorene novčane iznose dogovarali otkupe i isporuke opojne droge marihuana „skunk“ u ukupnoj količini od oko 15 kg.

Također, prilikom pretresa porodične kuće optuženog Bojana Segića pronađeno je i oduzeto 45 kilograma uskladištenog folijarnog đubriva – agrostemina, čija tržišna vrijednost iznosi 32.857,94 KM, koje je prokrijumčareno bez potrebnih propisanih dozvola i carinske kontrole sa teritorije R Srbije na područje BiH, čamcem preko rijeke Drine, od strane optuženog Tomića, a po prethodnom dogovoru sa optuženim Segićem.

Optuženi se terete za krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stava 2. KZ-a BiH, a optuženi  Segić i Tomić i za krivično djelo krijumčarenje iz člana 214. stavovi 1. i 2., sve u vezi sa članom 53. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba