Vijesti

SUSRET TADIĆ - BRAMMERTZ U SARAJEVU

31.08.2018. 14:44

V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, sastala se i razgovarala sa glavnim tužiocem pri MMKS/MKSJ-u Sergeom Brammertzom u Sarajevu.

SUSRET TADIĆ - BRAMMERTZ  U SARAJEVU

Centralne teme sastanka odnosile su se na regionalnu saradnju u predmetima ratnih zločina, kao i pitanje Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Također, na sastanku je razgovarano i o pregledu i ocjeni složenosti predmeta, kao i prosljeđivanju manje složenih predmeta na nivoe pravosuđa entiteta i Brčko Distrikta, te pitanjima u vezi izmjena Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, koja je vrlo bitan dokument i osnov za ubrzanje procesuiranja predmeta.

Jedna od tema sastanka odnosila se i na regionalnu saradnju tužilaštava u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, a u cilju poboljšanja i jačanja regionalne saradnje.

Tužilaštvo BiH i tužilaštva pri MMKS-u i MKSJ-u imaju dobru, kontinuiranu i dugogodišnju saradnju sa zajedničkim ciljem, a to je procesuiranje predmeta ratnih zločina i zajednički napori da počinjeni ratni zločini ne ostanu nekažnjeni.

V.d. glavnog tužioca je ponovila da kontinuirana podrška Mehanizma ostaje neophodna posebno za već identifikovane složenije predmete.

 

Tužilac Brammertz iskazao je podršku Tužilaštvu BiH u radu i naporima za procesuiranje predmeta ratnih zločina.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba