Vijesti

ODRŽAN SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

30.08.2018. 15:49

Aktivnosti institucija i djelovanje u situacijama sa prilivom ilegalnih migranata, procesuiranje predmeta za krivična djela trgovine ljudima i ilegalnih migracija,  kao i međuinstitucionalna i međunarodna saradnja u ovoj oblasti, bile su centralne teme sastanka.

ODRŽAN SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

U Tužilaštvu BiH održan je sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, kojim je predsjedavala v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Gordana Tadić.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici agencija za provođenje zakona i pravosudnih institucija sa nivoa BiH, entiteta i Brčko Distrikta, kao i predstavnici međunarodnih organizacija koje u svom djelokrugu rada imaju aktivnosti koje se odnose borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija.  

Centralne teme sastanka odnosile su se na procesuiranje krivičnih djela krijumčarenja osoba, jer je evidentno povećanje broja predmeta u ovoj oblasti.

Predstavnici institucija za provođenje zakona razgovarali su o aktivnostima kojima će se zaštititi sigurnost građana Bosne i Hercegovine usljed priliva ilegalnih migranata,  kao i sigurnost migranata i njihov boravak u BiH u skladu sa zakonom i međunarodnim konvencijama.

Također, razgovarano je i  potrebnim aktivnostima na zaštiti žrtava trgovine ljudima, naročito maloljetnih osoba koje su višestruko ugrožene prilikom nezakonite eksploatacije za prosjačenje i drugih oblika izrabljivanja.

Agencije za provođenje zakona u BiH rade na većem broju predmeta koji se odnose na krijumčarenje osoba kao i trgovinu ljudima, a u ovim predmetima ostvaruje se intenzivna regionalna i međunarodna saradnja.

U proteklom periodu realizirane su akcije kodnih naziva „Taurus“ i „Ox“, kao velike međunarodne operacije u borbi protiv krijumčarenja ilegalnih migranata koje su realizirane u više zemalja, a u kojima su Tužilaštvo BiH i Granična policija BiH imali intezivnu i značajnu ulogu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba