Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU VLASENICE 1992. I 1995. GODINE

15.08.2018. 15:33

Optuženi Rade Garić, u 10 točaka optužnice, tereti se za ratne zločine počinjene nad civilnim pučanstvom bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice 1992. godine, kao i za zločin nad civilima bošnjačke nacionalnosti zarobljenim nakon pada Srebrenice u ljeto 1995. godine.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU VLASENICE 1992. I 1995. GODINE

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Radeta Garića, rođenog 1963. godine u Vlasenici.

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija na civilno pučanstvo bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice i okolice, postupao protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se tereti da je u svojstvu pripadnika rezervnog sastava SJB Vlasenica, a kasnije i u svojstvu zapovjednika Izviđačko-diverzantskog voda Drinjača, osobno i izravno sudjelovao u mučenjima, progonima, nezakonitom zatočenju, ubojstvima, silovanju i seksualnom zlostavljanju i teškim zlostavljanjima više desetina zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i malodobnih žrtava, tijekom 1992. godine.

Također, optuženi se tereti i za sudjelovanje u ubojstvu 23 osobe bošnjačke nacionalnosti nakon pada zaštićene zone Srebrenica, u ljeto 1995. godine.

Optuženi se tereti za kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. KZ-a BiH, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba