Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ТЕСЛИЋА

19.07.2018. 14:48

Тројица оптужених у својству руководног кадра СЈБ Теслић, а оптужени Душан Кузмановић је био и члан Кризног штаба, терете се за злочине почињене над више десетина жртава бошњачке и хрватске националности на подручју Теслића 1992. године.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ТЕСЛИЋА

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

- Душана Кузмановића, зв. “Кузмо“, рођеног 1955. године у Теслићу,

- Предрага Маркочевића, рођеног 1957. године у Теслићу,

- Маринка Ђукића, рођеног 1964. године у Теслићу.

Оптужени се терете да су у вријеме широког и систематичног напада на цивилно становништво бошњачке и хрватске националности на подручју Теслића и околине, као припадници руководних полицијских структура СЈБ Теслић и Кризног штаба, поступали супротно одредбама женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Оптужени се терете да су надзирали и руководили радом редовних и резервних припадника полиције из састава Станице јавне безбједности Теслић, који су заједно са припадницима војно-полицијске формације „Миће“ и ВРС Теслић, вршили нападе и прогоне становништва у мјестима настањеним већинским становништвом бошњачке и хрватске националности, који напади и каснија незаконита затварања су за резултат имали мучење, злостављање, премлаћивање и убиства више десетина жртава са подручја Теслића и околине, од којих су неке жртве пронађене и ексхумиране, а за дијелом жртава се још увијек трага.

Оптужени се терете за кривична дјела злочина против човјечности из члана 172. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba