Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA OSUMNJIČENE U PREDMETU KODNOG NAZIVA „GRANICA“

11.07.2018. 13:58

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene:

PRIJEDLOG PRITVORA ZA OSUMNJIČENE U PREDMETU KODNOG NAZIVA „GRANICA“

1.   MARKICU GOJKOVIĆA, rođenog 1978. godine u Doboju, državljanina BiH i R Srbije,

2.   KRISTIJANA GOJKOVIĆA, rođenog 1997. godine u Brčkom, državljanina BiH i R Srbije,

3.   RIFATA ŠAČIROVIĆA, rođenog 1983. godine u Brčkom, državljanina BiH i

4.   SAFETA HASIKIĆA, rođenog 1985. godine u Brčkom, državljanina BiH.

Mjere pritvora prema osumnjičenima Markici i Kristijanu Gojkoviću su predložene iz razloga opisanih u članku 132. ZKP-a BiH, točke a) i b), odnosno zbog opasnosti  od bjekstva te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike. U pogledu osumnjičenih Safeta Hasikića i Rifata Šačirovića mjera pritvora je predložena zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike, te ponovo počiniti kazneno djelo ili završiti započeto.

Navedeni osumnjičeni su lišeni slobode u akciji „Granica“ koju su po nalogu Tužiteljstva BiH realizirali SIPA i MUP RS, a osumnjičeni su za organizirani kriminal povezan sa kaznenim djelima neovlaštenog prometa opojnih droga i neovlaštenog prometa oružja, streljiva i proizvoda dvojne namjene.

Sud BiH je uvažio prijedlog tužiteljstva i odredio pritvor osumnjičenima.

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba