Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU PRIJEDORA

05.07.2018. 15:08

Optuženi Milorad Obradović se u četiri tačke optužnice tereti za počinjene zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u mjestu Miska Glava, općina Prijedor.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU PRIJEDORA

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

Milorada Obradovića, zv. „Stiven“, rođenog 1967. godine u Prijedoru.

Optuženi se tereti da je u mjesecu julu 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, sudjelovao u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora i okoline te da je lično i direktno sudjelovao u zarobljavanju oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Miska Glava, koji su nezakonito zatvoreni, mučeni i zlostavljani te nakon toga strijeljani na lokalitetu Kipe-Ljubija.

Prema prikupljenim dokazima samo tri osobe su uspjele preživjeti strijeljanje i pobjeći sa mjesta egzekucije, a među ubijenima je bilo najmanje 15 maloljetnih osoba.

Također, optuženi se tereti da je lično i direktno, na stadionu NK Rudar, pucajući iz vatrenog oružja iz neposredne blizine, pred drugim zarobljenicima, ubio trojicu zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH, a navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima oko 10 svjedoka koji će izjave dati uz mjere zaštite, te prilaganjem oko 200 dokaznih materijala.

Optuženi Obradović je nedavno izručen pravosuđu BiH iz SR Njemačke.

Za optuženog je predloženo produženje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike (čl. 132. tačke a) i b) ZKP-a BiH).

U Sudu BiH se zbog navedenog ratnog zločina vodi postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i dr. te je predloženo spajanje postupka sa ovim predmetom.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba