Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ТЕРОРИЗМА

03.07.2018. 14:57

Два лица се терете за планирање терористичког напада у БиХ, у чему су откривени и спријечени од стране тужилаштва и полицијских агенција.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ТЕРОРИЗМА

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Максима Божића, зв. “Мухамед“, рођеног 1990. године у Бијељини, и

- Едина Хастора, зв. „Амиџа“, рођеног 1972. године у Горажду.

Оптужени се терете за кривично дјело тероризма из члана 201. КЗ-а БиХ.

Они су оптужени да су као припадници радикалног селефијског покрета, у контакту са другим лицима, набављали оружје и експлозивна средства те планирали и припремали извршење терористичког напада на подручју БиХ, на зграду Државне агенције за истраге и заштиту - SIPA и зграду МУП-а ТК, чиме би озбиљно дестабилизовали политичке и уставне структуре и нарушили безбједносну ситуацију у Босни и Херцеговини и региону.

У својим намјерама оптужени су откривени од стране Тужилаштва БиХ и SIPA-е те су лишени слободе чиме је спријечено извршење терористичког акта, а приликом претреса просторија које користе пронађено је више бомби и аутоматско наоружање, као и јуришни прслуци и војна опрема.  

Током истраге пронађени су докази о нелегалним активностима оптуженика са циљем припреме и извршења терористичког акта.

Оптужени се терете да су набављали и припремали средства те предузимали друге радње којима су стварали услове за извршење терористичког чина, чиме су починили кривично дјело тероризам из члана 201. става 4. КЗ-а БиХ.

Оптужени се налазе у притвору а оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Тужилаштво БиХ је на челу Ударне групе за борбу против тероризма која окупља представнике полицијских и безбједносних агенција са нивоа БиХ, ентитета и Брчко дистрикта БиХ, са циљем откривања, процесуирања и спречавања активности повезаних са тероризмом.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba