Вијести

ОПТУЖЕНИ РАДОМИР ШУШЊАР (1955) ИЗРУЧЕН ИЗ РЕПУБЛИКЕ ФРАНЦУСКЕ У БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ

25.06.2018. 08:15

Оптужени Радомир Шушњар зв. „Лалцо“, терети се за учествовање у ратном злочину када је у кући, у Пионирској улици у Вишеграду, присилно затворено и запаљено 57 лица бошњачке националности са подручја Вишеграда.

ОПТУЖЕНИ РАДОМИР ШУШЊАР (1955) ИЗРУЧЕН ИЗ РЕПУБЛИКЕ ФРАНЦУСКЕ У БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ

Власти Републике Француске су удовољиле захтјеву Тужилаштва БиХ и правосуђа наше земље те је из Париза изручен и предат правосуђу БиХ оптужени Радомир Шушњар зв. „Лалцо“, рођен 1955. године у Вишеграду.

Оптужени се дуго година налазио у Републици Француској гдје је лоциран током истраге Тужилаштва БиХ, након чега је покренута процедура за његово изручење Босни и Херцеговини.

Оптужница против Радомира Шушњара је подигнута крајем прошле године и оптужени се терети да је за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ поступао супротно одредбама Женевске конвенције о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Он је оптужен да је заједно са другим припадницима ВРС и паравојних формација учествовао у незаконитом затварању и пљачкању цивила бошњачке националности из села Коритник, у кућу у Пионирској улици у Вишеграду, након чега је кућа запаљена а оптужени и други припадници ВРС и паравојних формација су пуцали из ватреног оружја на кућу како би спријечили цивиле да побјегну.

Овај догађај, познат као „жива ломача“ у кући у Пионирској улици, процесуиран је и у предметима у тужилаштву и суду  МКСЈ у Хагу, са којима је Тужилаштво БиХ остварило значајну сарадњу.

Тужилаштво БиХ се захваљује правосудним институцијама Републике Француске на помоћи у лоцирању и изручењу осумњиченог, као и свим полицијским агенцијама које су учествовале у процесу транспорта и изручења у БиХ.

Тужилаштво БиХ води истраге и трага за већим бројем лица осумњичених за ратне злочине из БиХ која се налазе у иностранству, у чему остварује сарадњу са партнерским агенцијама у Европи и широм свијета.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba