Вијести

ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ПРИЈЕДОРУ ИЗРУЧЕН ИЗ ЊЕМАЧКЕ ПРАВОСУЂУ БиХ

13.06.2018. 15:33

Власти СР Њемачке изручиле су осумњиченог који је крајем прошле године лоциран, идентификован и лишен слободе у Минхену.

ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН У ПРИЈЕДОРУ ИЗРУЧЕН ИЗ ЊЕМАЧКЕ ПРАВОСУЂУ БиХ

На Међународном аеродрому Сарајево данас је реализовано изручење из СР Њемачке, којим је правосуђу БиХ предат осумњичени:

- Милорад Обрадовић, зв. „Стивен“, рођен 1967. године у мјесту Миска Глава, Приједор.

Осумњичени је под истрагом у Посебном одјелу за ратне злочине Тужилаштва БиХ и осумњичен је да је у мјесецу јулу 1992. године учествовао у незаконитом лишењу слободе и мучењу око 120 цивила бошњачке националности на локалитету Миска Глава, општина Приједор, који су након тога спроведени у заробљење те стријељани и убијени на локалитету Кипе - Љубија.

Такође, осумњичени се терети да је лично и директно, пуцајући из ватреног оружја на стадиону  Ф.К. Рудар, убио три цивила бошњачке националности.

Правосуђе БиХ је за наведеним осумњиченим трагало више мјесеци, а постојала су оперативна сазнања да се налази у иностранству.

Тужилаштво БиХ се захваљује правосудним и полицијским институцијама СР Њемачке на сарадњи и помоћи у реализовању изручења.

Због наведеног ратног злочина се у Тужилаштву БиХ и Суду БиХ води поступак у предмету против Слободана Тарањца и др.

На захтјев Тужилаштва БиХ до сада је активирано и расписано више десетина међународних потјерница за осумњиченима за ратне злочине почињене широм БиХ, а за које постоје сазнања да се налазе изван БиХ.

Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским агенцијама у БиХ, земљама региона и широм свијета, предузима активности на лоцирању, лишењу слободе и изручењу осумњичених Босни и Херцеговини.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba