Vijesti

OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN U PRIJEDORU IZRUČEN IZ NJEMAČKE PRAVOSUĐU BiH

13.06.2018. 15:33

Vlasti SR Njemačke izručile su osumnjičenog koji je krajem prošle godine lociran, identifikovan i lišen slobode u Minhenu.

OSUMNJIČENI ZA RATNI ZLOČIN U PRIJEDORU IZRUČEN IZ NJEMAČKE PRAVOSUĐU BiH

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas je realizovano izručenje iz SR Njemačke, kojim je pravosuđu BiH predat osumnjičeni:

- Milorad Obradović, zv. „Stiven“, rođen 1967. godine u mjestu Miska Glava, Prijedor.

Osumnjičeni je pod istragom u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je u mjesecu julu 1992. godine učestvovao u nezakonitom lišenju slobode i mučenju oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, općina Prijedor, koji su nakon toga sprovedeni u zarobljenje te strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe - Ljubija.

Također, osumnjičeni se tereti da je lično i direktno, pucajući iz vatrenog oružja na stadionu  F.K. Rudar, ubio tri civila bošnjačke nacionalnosti.

Pravosuđe BiH je za navedenim osumnjičenim tragalo više mjeseci, a postojala su operativna saznanja da se nalazi u inostranstvu.

Tužilaštvo BiH se zahvaljuje pravosudnim i policijskim institucijama SR Njemačke na saradnji i pomoći u realiziranju izručenja.

Zbog navedenog ratnog zločina se u Tužilaštvu BiH i Sudu BiH vodi postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i dr.

Na zahtjev Tužilaštva BiH do sada je aktivirano i raspisano više desetina međunarodnih potjernica za osumnjičenima za ratne zločine počinjene širom BiH, a za koje postoje saznanja da se nalaze izvan BiH.

Tužilaštvo BiH, skupa sa partnerskim agencijama u BiH, zemljama regije i širom svijeta, preduzima aktivnosti na lociranju, lišenju slobode i izručenju osumnjičenih Bosni i Hercegovini.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba