Вијести

В.Д. ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ТУЖИЛАШТВА БиХ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ О САРАДЊИ EUROJUST-а СА ЗЕМЉАМА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА

12.06.2018. 15:00

В.д. главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордана Тадић и Миланко Кајганић, тужилац задужен за сарадњу са EUROJUST-ом, учествују на конференцији EUROJUST и сарадња са трећим земљама - искуства и изазови у земљама Западног Балкана.

В.Д. ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ТУЖИЛАШТВА БиХ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ О САРАДЊИ EUROJUST-а СА ЗЕМЉАМА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА

Конференција се, у организацији Врховног државног тужилаштва Црне Горе и уз подршку пројекта GIZ, IPA 2017  -  “Борба против тешких облика криминала на Западном Балкану”, одржава у Подгорици.

Централне теме конференције односе се на досадашња искуства, остварене резултате као и изазове у сарадњи EUROJUST-а са земљама Западног Балкана.

Учесницима конференције обратили су се Ladislav Hamran, предсједник EUROJUST-а, Ивица Станковић, врховни државни тужилац Црне Горе, министар правде Црне Горе Зоран Пажин, као и представници дипломатског кора у Црној Гори.

EUROJUST је јединица за правосудну сарадњу Европске уније, са сједиштем у Ден Хагу, Холандија, које помаже земљама чланицама у борби против тероризма и тешких облика организованог криминала, који се дешава на подручју двије или више држава чланица. Такође, EUROJUSТ има споразуме са државама изван ЕУ, као и правосудне контактне тачке, међу којима је и БиХ, са којима одржава сарадњу и размјењује информације.

Делегација Тужилаштва БиХ одржала је билатерални састанак са потпредсједником EUROJUST-а, Klaus Meyer-Cabrijem на којем је разговарано о постигнутом напретку БиХ и преосталим обавезама у циљу испуњења услова за покретање преговора и потписивање споразума између EUROJUST-а, у што су укључени Министарство правде БиХ и Агенција за заштиту личних података БиХ.

Тужилаштво БиХ је у више наврата учествовало у међународним операцијама које је координисао ЕУРОЈУСТ, у борби против организованог криминала чије извршење је евидентирано у БиХ и другим државама.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba