Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA PRODUŽENO KAZNENO DJELO CARINSKE PRIJEVARE, KOJIM JE PRORAČUN OŠTEĆEN ZA VIŠE OD 1,3 MILIJUNA KM

06.06.2018. 15:27

Optuženi Mladen Anđelić (1974) i poduzeće „Špar Merc“ d.o.o. Kiseljak, terete se da su u više navrata prilaganjem lažnih faktura umanjivali iznos carinskih pristojbi prigodom uvoza mesa te na taj način oštetili proračun i sve građane BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA PRODUŽENO KAZNENO DJELO CARINSKE PRIJEVARE, KOJIM JE PRORAČUN OŠTEĆEN ZA VIŠE OD 1,3 MILIJUNA KM

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Mladena Anđelića, rođenog 1974. godine u Kiseljaku, državljanina BiH,

- Pravne osobe, poduzeća „Špar Merc“ d.o.o. Kiseljak.

Optuženi se terete sa su u najmanje 20 navrata, tijekom 2007. i 2008. godine, vršili uvoze većih količina mesa i mesnih prerađevina u BiH te prigodom uvoza prilagali lažne fakture dobavljača iz Kraljevine Nizozemske i na taj način višestruko umanjivali carinsku osnovu te vršili utaju carinskih davanja u iznosima u rasponu od 7.000 KM pa do  136.000 KM po pojedinom uvozu, a u najvećem broju slučajeva u iznosima od oko 70.000 KM.

Tijekom istrage prikupljeni su dokazi da su optuženi na taj način tijekom 20 procesa uvoza počinili carinsku utaju u ukupnom iznosu od 1.381.029,64 KM, za koji iznos je oštećen proračun i svi građani BiH.

Optuženi se terete sa su počinili produženo kazneno djelo carinske prijevare iz članka 216. KZ-a BiH.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba