Вијести

ТУЖИЛАШТВИМА ПРЕЗЕНТОВАНИ РЕЗУЛТАТИ ПРЕОСТАЛИХ ИЗВЈЕШТАЈА О ПРЕГЛЕДУ И ИДЕНТИФИКАЦИЈАМА У ОБЈЕКТИМА ЗА ПОХРАНУ ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА У БиХ

30.05.2018. 13:32

Након окончане анализе и прегледа посмртних остатака који се налазе на 12 локација у БиХ, представници ICMP-а су презентовали резултате прегледа ових посмртних остатака који су битни за рад тужилаштава у процесуирању предмета ратних злочина.  

ТУЖИЛАШТВИМА ПРЕЗЕНТОВАНИ РЕЗУЛТАТИ ПРЕОСТАЛИХ  ИЗВЈЕШТАЈА О ПРЕГЛЕДУ И ИДЕНТИФИКАЦИЈАМА У ОБЈЕКТИМА ЗА ПОХРАНУ ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА У БиХ

В.д. главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордана Тадић и званичници Посебног одјела за ратне злочине учествовали су у презентацији резултата анализа посмртних остатака коју је представила Међународна комисија за нестала лица (ICMP), а које су извршене по упутству главног тужиоца Тужилаштва БиХ.

У оквиру анализе су презентовани резултати обраде и идентификација пронађених посмртних остатака који су ускладиштени на укупно 12 локација диљем БиХ, међу којима у Високом, Оџаку, Модричи, Источном Сарајеву, Бањој Луци и Санском Мосту, а који су прегледани у протекле двије године.

На овим локацијама се налазе и чувају посмртни остаци који још нису идентификовани и укопани, а анализом је представљено да се прегледом НН посмртних остатака у наведеним објектима до сада  дошло до 121 новог идентитета, те више стотина реасоцијационих извјештаја, као и података о историјским посмртним остацима (остацима изван мандата Института за нестала лица - ИНЛ БиХ) као и другим категоријама НН случајева. 

Такође, очекује се да се на заједничком састанку дефинишу активности и поступања са пронађеним посмртним остацима на начин да се пронађени и идентификовани посмртни остаци укопају или трајно смјесте, дио посмртних остатака укопа у означена мјеста, а такође да се нађе рјешење за пронађене посмртне остатке који нису у оквиру мандата  ИНЛ БиХ. 

Цјелокупан процес је изузетно битан са становишта процесуирања предмета ратних злочина, у смислу доказног материјала у предметима у свим тужилаштвима, а састанку су присуствовали и званичници ентитетских тужилаштава и Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba