Vijesti

U OPĆINI GORAŽDE IZVRŠENA EKSHUMACIJA TIJELA ŽRTAVA UBIJENIH U PROTEKLOM RATU

24.05.2018. 15:03

Na lokalitetu sela Gornja Bukvica, u općini Goražde, na dvije odvojene lokacije je izvršena ekshumacija pod nadzorom Tužilaštva BiH, a ekshumirani su nekompletni posmrtni ostaci tri osobe. Pretpostavlja se da je riječ o žrtvama srpske nacionalnosti ubijenim tokom proteklog rata.

U OPĆINI GORAŽDE IZVRŠENA EKSHUMACIJA TIJELA ŽRTAVA UBIJENIH U PROTEKLOM RATU

Nakon pronalaska, skeletni ostaci su prebačeni u kosturnicu JKP „Sveti Marko“ Istočno Sarajevo, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska obrada, odnosno, utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtava.

Procesom ekshumacije na terenu rukovodio je istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a sudjelovali su i predstavnici Instituta za nestalе osobе BiH, ljekar sudske medicine, potrebni  radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije, kao i policijski službenici MUP-a BPK Goražde.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba