Вијести

ОДРЖАН ВАНРЕДНИ САСТАНАК УДАРНЕ ГРУПЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА И ИЛЕГАЛНИХ МИГРАЦИЈА У БиХ

21.05.2018. 14:56

У Тужилаштву БиХ, на позив в.д. главног тужиоца Гордане Тадић, која је руководилац Ударне групе за борбу против трговине људима и организованих илегалних миграција у БиХ, одржан је ванредни састанак Ударне групе на којем је разговарано о актуелним дешавањима везаним за ситуацију са мигрантима који бораве на подручју БиХ.

ОДРЖАН ВАНРЕДНИ САСТАНАК УДАРНЕ ГРУПЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА И ИЛЕГАЛНИХ МИГРАЦИЈА У БиХ

На састанку су, осим чланова Ударне групе, учествовали руководиоци и званичници полицијских и безбједносних агенција са нивоа БиХ, ентитета и Брчко дистрикта БиХ, као и представници међународних организација.

Учесници састанка су разговарали о стратешким активностима које је дефинисала БиХ као и спремности институција за рјешавање проблема везних за повећан број миграната у БиХ, свако у оквиру својих надлежности, а у заједничкој координацији.

Током састанка истакнута је потреба за приоритетним рјешавањем заштите државне границе, затим унапређења  законске регулативе у вези са поступањем са тражиоцима међународне заштите, као и што хитнијег потписивања споразума о реадмисији са земљама региона и окружења.

Осим тога, разговарано је о процесу поступања са мигрантима те учешћу институција у активностима у погледу њихове евиденције,  безбједносних провјера, хуманитарне и здравствене заштите, као и осталих потребних активности, а у складу са међународним стандардима и домаћим законодавством.

Учесници састанка су разговарали и о безбједносној ситуацији у БиХ, како у погледу заштите безбједности миграната, тако и грађана БиХ.

Састанку су присуствовали и представници релевантних међународних институција и организација које су укључене у рјешавање питања миграција и азила.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba