Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVIJE OSOBE ZBOG KRIVIČNOG DJELA KRIJUMČARENJE LJUDI

16.05.2018. 13:19

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv dvije osobe koje se terete da su počinile krivično djelo krijumčarenje ljudi iz  člana 189.  stava 1. KZ-a BiH u vezi sa članom 29. istog Zakona.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVIJE OSOBE ZBOG KRIVIČNOG DJELA KRIJUMČARENJE LJUDI

Podignuta je optužnica protiv:

-    HRUSTANA DURAKOVIĆA (1998) i BRANKA GAVRILOVIĆA (1990) iz Tuzle, državljana BiH.

Optuženi se terete da su, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, nedozvoljeno omogućili prihvat i prevođenje više osoba preko državne granice iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu te prevozili navedene osobe u namjeri da im omoguće boravak u BiH.

Optuženi Duraković se tereti da je u mjesecu augustu 2017. godine, nakon što je ostvario kontakt sa njemu poznatom osobom iz Pljevalja i prihvatio ponudu za ugovorenu novčanu naknadu u iznosu od 300 eura da iz Pljevalja preveze strane državljane u BiH, angažovao optuženog Gavrilovića, a potom preuzeli tri krijumčarene osobe, državljane Armenije, i vozilom povezli prema granici sa BiH te u blizini granice izašli iz navedenog vozila i zajedno sa drugooptuženim, pješice, šumskim putem, zaobilazeći granični prelaz ušli na teritoriju BiH gdje ih je u blizini sačekao optuženi Duraković svojim vozilom, koji je preko graničnog prelaza ušao u BiH kako bi ih dalje prevezao prema unutrašnjosti BiH.

U svojoj daljoj namjeri optuženi su spriječeni prilikom kontrole koju su izvršili policijski organi u graničnom pojasu naselja u mjestu Markovića Kolo, općina Čajniče.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba