Vijesti

PROVODI SE OBIMNA MEĐUNARODNA OPERACIJA KODNOG NAZIVA „NASLJEDNIK“ U BORBI PROTIV KRIJUMČARENJA OPOJNIH DROGA

15.05.2018. 15:07

Vrše se lišenja slobode i pretresi objekata, vozila i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni na području Istočnog Sarajeva, Banja Luke i Prnjavora.

PROVODI SE OBIMNA MEĐUNARODNA OPERACIJA KODNOG NAZIVA „NASLJEDNIK“ U BORBI PROTIV KRIJUMČARENJA OPOJNIH DROGA

Aktivnosti po nalogu tužioca Tužilaštva BiH i uz naredbu Suda BiH, na terenu provode policijski službenici MUP-a RS i SIPA-e.

U ranim jutarnjim satima je započeta koordinirana policijska akcija usmjerena na otkrivanje i krivično procesuiranje osoba osumnjičenih za krivična djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnim drogama.

Pretresi se vrše na ukupno tri lokacije na području Istočnog Sarajeva, Banja Luke i Prnjavora, a pretresaju se objekti, vozila i predmeti koje koriste osumnjičeni.

Slobode su lišeni:

1.   Stjepan Lazarević, zv. „Braco“, rođen 1953. godine na Palama,

2.   Bojan Segić, zv. „Debeli“, rođen 1977. godine u Prnjavoru,

3.   Vlastimir Tomić, zv. „Šuker-Šuca“, rođen 1960. godine u Valjevu, Srbija.

Aktivnosti su dio obimne višemjesečne istrage koja je rađena po nalogu Tužilaštva BiH, a koju su realizirali policijski službenici SIPA-e i MUP-a RS, u saradnji sa kolegama iz Austrije, a odnose se na osobe koje su osumnjičene da se bave međunarodnim krijumčarenjem  velikih količina opojne droge marihuana „skunk“, uzgajane u posebnim i kontrolisanim uslovima, sa povećanim nivoom opojne materije (THC), a koja se sa teritorije Republike Albanije krijumčari u BiH, te dijelom prodaje u BiH, a dijelom krijumčari prema zemljama EU, gdje kilogram ove opojne droge na ilegalnom narko-tržištu dostiže cijenu od 3.000 eura.

Provedenom istragom su prikupljeni dokazi koji ukazuju na to da su trojica osumnjičenih činili organizovanu mrežu za krijumčarenje, skladištenje, transport i dalju prodaju opojne droge, koju su u dva navrata, u količinama od 4-6 kilograma, u operacijama simuliranog otkupa prodali prikrivenim istražiocima SIPA-e.

Prilikom izvršenih pretresa pronađena je veća količina opojne droge.

Nakon izvršenih pretresa i privođenja osumnjičenih, postupajući tužilac će odlučiti o daljim aktivnostima prema osumnjičenima.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba