Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА У ПРЕДМЕТУ ХАМИДОВИЋ И ДР. У ОКВИРУ ОПЕРАЦИЈЕ КОДНОГ НАЗИВА „ЦД“. ОСТВАРЕНА ЗАЈЕДНИЧКА САРАДЊА И ИСТРАЖНИ ТИМОВИ СА РЕПУБЛИКОМ ФРАНЦУСКОМ

10.05.2018. 15:15

Оптужница се односи на 8 оптужених лица која се терете за организовани криминал и кривична дјела која су почињена на територији БиХ и Француске, укључујући међународну трговину људима и искориштавање жена, дјеце и малољетника за вршење крађа и џепарења у Паризу и другим градовима у Француској, којима је стечена незаконита имовинска корист од око 5,8 милиона КМ, као и коруптивна кривична дјела почињена у извршењу ових незаконитих активности.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА У ПРЕДМЕТУ ХАМИДОВИЋ И ДР. У ОКВИРУ ОПЕРАЦИЈЕ КОДНОГ НАЗИВА „ЦД“. ОСТВАРЕНА ЗАЈЕДНИЧКА САРАДЊА И ИСТРАЖНИ ТИМОВИ СА РЕПУБЛИКОМ ФРАНЦУСКОМ

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

1.   Елвиса Салчиновића, рођеног 1976. године у Приједору, држављанин БиХ, раније осуђиван,

2.   Дениса Хамидовића, рођеног 1994. године у Риму, држављанин БиХ,

3.   Тонија Хамидовића, рођеног 1991. године у Санском Мосту, раније осуђиван,

4.   Вехбије Салчиновића, рођеног 1966. године у Лукавцу, држављанин БиХ, раније осуђиван,

5.   Луке Хрустића, рођеног 1992. године у Риму, држављанин БиХ,

6.   Кенана Фрндића, рођеног 1980. године у Зеници, држављанин БиХ, раније осуђиван,

7.   Недељка Дакића, рођеног 1969. године у Приједору, држављанин БиХ, раније осуђиван,

8.   Божидара Тришића, рођеног 1957. године у Власеници, запосленик општине Власеница, држављанин БиХ.

Оптужени се терете да су у периоду од 2012. до 2015. године, као организована криминална група учествовали у проналаску и врбовању жена, дјеце и малољетника у БиХ, које су чињењем кривичних и коруптивних дјела превозили на територију Републике Француске, гдје су их приморавали да врше крађе и џепарења на јавним мјестима, метроима, музејима и другим мјестима јавних окупљања те тако стечени новац шаљу оптуженима у БиХ.

Жртве су биле, пријетњама по живот и безбједност, примораване да свакодневно, у континуитету, врше кривична дјела, а оптужени су новац стечен чињењем кривичним дјела у Француској добијали путем новчаних трансакција и у БиХ трошили на куповину луксузних возила, некретнина, конзумирање опојних дрога и растрошан живот.

Током истраге је утврђено да су оптужени, путем давања дара, мита или других облика користи те злоупотребама положаја или овлаштења, незаконито набављали личне и путне документе лицима која су транспортовали у Француску ради чињења кривичних дјела те је истрагом обухваћен и В. Х., службеник Амбасаде БиХ у Паризу, који је раније осуђен на основу споразумног признања кривице, као и оптужени Тришић, који се терети да је злоупотребом положаја, као запосленик општине у Власеници, издавао фалсификована и незаконита документа лицима која су транспортована у Француску.

Истрагом је утврђено да незаконита имовинска корист која је стечена у овом предмету досеже износ од око 5,8 милиона КМ.

У овој операцији је током истраге остварена значајна сарадња и заједнички тимови са партнерским институцијама у Француској, јер је почињење наведених кривичних дјела озбиљно нарушавало безбједност грађана у Француској.

Такође, током истраге су службеници Тужилаштва БиХ и SIPA-е боравили у Паризу у Француској те ће колеге из полицијских структура Француске бити позване и као свједоци у овом предмету.

Оптужени се терете за кривична дјела организованог криминала, међународне трговине људима, давања дара или других облика користи, фалсификовања докумената, прања новца, давање мита те фалсификовање или уништавање службене исправе.

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем око 40 свједока и стручних вјештака и презентовањем око 350 материјалних доказа прикупљених у истрази.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba