Вијести

ЛИШЕНА СЛОБОДЕ ЈОШ ДВОЈИЦА ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА МЕЂУНАРОДНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ЕМИГРАНАТА У ОКВИРУ АКЦИЈА „ТАУРУС“ И „ОКС“; ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА 6 ОСУМЊИЧЕНИХ ЛИЦА КОЈА СУ ЈУЧЕ ЛИШЕНА СЛОБОДЕ

25.04.2018. 15:12

У даљем току истраге откривена су и лоцирана двојица осумњичених који се терете као једни од организатора незаконитих активности везаних за кријумчарење миграната.

ЛИШЕНА СЛОБОДЕ ЈОШ ДВОЈИЦА ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА МЕЂУНАРОДНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ЕМИГРАНАТА У ОКВИРУ АКЦИЈА „ТАУРУС“ И „ОКС“; ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА 6 ОСУМЊИЧЕНИХ ЛИЦА КОЈА СУ ЈУЧЕ ЛИШЕНА СЛОБОДЕ

У наставку међународних полицијских акција назива „Таурус“ и „Окс“, полицијски службеници Граничне полиције БиХ, на граничним прелазима су открили и лишили слободе још два осумњичена лица која се терете да су, као организатори, учествовали у почињењу кривичних дјела организованог кријумчарења илегалних миграната.

Осумњичени ће бити предати поступајућем тужиоцу који ће их испитати и након тога одлучити о даљим активностима.

Такође, поступајући тужилац ће данас упутити приједлог за одређивање мјере притвора за 6 осумњичених лица, која су лишена слободе у оквиру јучерашњих активности у међународним операцијама усмјереним на откривање и процесуирање починилаца кривичних дјела кријумчарења лица.

Лица за која је предложен притвор, углавном бораве у пограничном подручју БиХ, на подручју УСК, у близини границе са Хрватском, а истрагом је утврђено да су више пута илегално прелазили границу приликом извршења кривичних дјела.

Притвор се предлаже из разлога описаних у члану 132. тачкама а) и б) ЗКП-а БиХ, односно, због опасности од бјекства осумњичених и опасности да би боравком на слободи могли ометати истрагу, прикривати доказе и вршити утицај на свједоке или саучеснике.

Истрага и активности у предметима кодног назива „Таурус“ и „Окс“, реализоване су у сарадњи са партнерским агенцијама из Хрватске, УСКОК-ом и МУП-ом Републике Хрватске, а уз помоћ и асистенцију Међународне организације за миграције IOM.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba