Vijesti

LIŠENA SLOBODE JOŠ DVOJICA OSUMNJIČENIH ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE EMIGRANATA U OKVIRU AKCIJA „TAURUS“ I „OKS“; PREDLOŽEN PRITVOR ZA 6 OSUMNJIČENIH OSOBA KOJE SU JUČER LIŠENE SLOBODE

25.04.2018. 15:12

U daljem toku istrage otkrivena su i locirana dvojica osumnjičenih koji se terete kao jedni od organizatora nezakonitih aktivnosti vezanih za krijumčarenje migranata.

LIŠENA SLOBODE JOŠ DVOJICA OSUMNJIČENIH ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE EMIGRANATA U OKVIRU AKCIJA „TAURUS“ I „OKS“; PREDLOŽEN PRITVOR ZA 6 OSUMNJIČENIH OSOBA KOJE SU JUČER LIŠENE SLOBODE

U nastavku međunarodnih policijskih akcija naziva „Taurus“ i „Oks“, policijski službenici Granične policije BiH, na graničnim prelazima su otkrili i lišili slobode još dvije osumnjičene osobe koje se terete da su, kao organizatori, učestvovali u počinjenju krivičnih djela organiziranog krijumčarenja ilegalnih migranata.

Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima.

Također, postupajući tužilac će danas uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora za 6 osumnjičenih osoba, koje su lišene slobode u okviru jučerašnjih aktivnosti u međunarodnim operacijama usmjerenim na otkrivanje i procesuiranje počinilaca krivičnih djela krijumčarenja osoba.

Osobe za koje je predložen pritvor, uglavnom borave u pograničnom području BiH, na području USK, u blizini granice sa Hrvatskom, a istragom je utvrđeno da su više puta ilegalno prelazili granicu prilikom izvršenja krivičnih djela.

Pritvor se predlaže iz razloga opisanih u članu 132. tačkama a) i b) ZKP-a BiH, odnosno, zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Istraga i aktivnosti u predmetima kodnog naziva „Taurus“ i „Oks“, realizirane su u saradnji sa partnerskim agencijama iz Hrvatske, USKOK-om i MUP-om Republike Hrvatske, a uz pomoć i asistenciju Međunarodne organizacije za migracije IOM.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba