Вијести

РЕАЛИЗОВАНЕ МЕЂУНАРОДНЕ ОПЕРАЦИЈЕ У БОРБИ ПРОТИВ КРИЈУМЧАРЕЊА ИЛЕГАЛНИХ ЕМИГРАНАТА; ПРЕТРЕСИ И ЛИШЕЊА СЛОБОДЕ НА ВИШЕ ОД 20 ЛОКАЦИЈА У БиХ И ХРВАТСКОЈ

24.04.2018. 15:39

Тужилаштво БиХ и Гранична полиција БиХ, заједно са УСКОК-ом и МУП-ом Р Хрватске, спровели су обимну акцију усмјерену на више од 20 лица осумњичених за организовано кријумчарење илегалних емиграната преко БиХ и Хрватске према земљама ЕУ.

РЕАЛИЗОВАНЕ МЕЂУНАРОДНЕ ОПЕРАЦИЈЕ У БОРБИ ПРОТИВ КРИЈУМЧАРЕЊА ИЛЕГАЛНИХ ЕМИГРАНАТА; ПРЕТРЕСИ И ЛИШЕЊА СЛОБОДЕ НА ВИШЕ ОД 20 ЛОКАЦИЈА У БиХ И ХРВАТСКОЈ

У оквиру координисаних међународних операција кодних назива „Таурус“ и „Окс“, које су реализовали Тужилаштво БиХ и Гранична полиција БиХ, заједно са партнерским агенцијама УСКОК-ом и МУП-ом Р Хрватске, рано јутрос су спроведене активности на лишењима слободе и претресима више од 20 осумњичених лица на подручју БиХ и Хрватске.

Ради се о лицима која су под истрагом и осумњичена да су од почетка 2018. године, дјелујући као организована група учествовали у незаконитим активностима превоза, скривања и кријумчарења илегалних емиграната преко подручја БиХ и Хрватске према земљама ЕУ.

Истрагом је утврђено да је почињено кријумчарење великог броја илегалних емигранта, њих најмање између 100-200, за чије су кријумчарење осумњичени починиоци узимали велике новчане износе који су досезали и до више од 10.000 КМ, те на тај начин остварили велику незакониту имовинску корист.

Већина емиграната кријумчарена је са подручја Републике Турске, одакле су организатори ових незаконитих активности, као и са подручја Косова, а у спровођењу и реализацији акције сузбијања поменутих криминалних радњи подршку је дала и Међународна организација за миграције IOM, а у једном сегменту остварена је сарадња са структурама EUROPOL-а.

Ради се о сложеној међународној операцији у оквиру које је остварена директна комуникација и сарадња између Тужилаштва БиХ и Граничне полиције БиХ, са партнерским институцијама у Хрватској, УСКОК-ом и МУП-ом РХ, а активности су договорене у сталној комуникацији и координисане истовремено у обје државе.

Након претреса и лишења слободе, осумњичени који су лишени слободе у БиХ биће предати поступајућем тужиоцу Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, који ће испитати осумњичене и након тога донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјера притвора или мјера забране у складу са законом.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba