Вијести

В.Д. ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ОБРАТИЛА СЕ УЧЕСНИЦИМА ТРОДНЕВНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ О РАДУ НА ПРЕДМЕТИМА РАТНИХ ЗЛОЧИНА

23.04.2018. 12:03

Стручна едукација о вјештинама заступања у предметима ратних злочина одржава се у организацији Мисије ОЕБС-а у БиХ у оквиру пројекта „Праћење рада на предметима ратних злочина“.

В.Д. ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ОБРАТИЛА СЕ УЧЕСНИЦИМА ТРОДНЕВНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ О РАДУ НА ПРЕДМЕТИМА РАТНИХ ЗЛОЧИНА

В.д. главног тужиоца Тужилаштва БиХ, Гордана Тадић, на почетку рада конференције се обратила учесницима који ће у наредна три дана учествовати на стручним радионицима, заједно са међународним експертима.

Током радионица биће размијењена искуства о вјештинама заступања предмета, испитивања свједока и презентовања доказних материјала у судници.

У уводном обраћању в.д. главног тужиоца је истакла да Посебни одјел за ратне злочине има укупно 28 тужилаца, са којима раде истражиоци, стручни сарадници и остало специјализовано особље те да су од оснивања до данас тужиоци подигли оптужнице против више од 800 оптужених лица.

„Током 2017. године у Посебном одјелу за ратне злочине тужиоци су подигли 38 оптужница против 89 лица, а на основу оптужница тужилаштва, Суд БиХ је у протеклој години изрекао затворске казне у укупном трајању од 155 година затвора“.

„Такођер, сви тужиоци Тужилаштва БиХ су у 2017. години остварили колективну норму у износу од 136,42%, квалитет оптужница износио је 93,58%, а у Посебном одјелу за ратне злочине остварена је норма од 118,14%, што говори о напорном раду и изузетном залагању тужилаца и стручног особља  у протеклој години“, истакла је у свом обраћању в.д. главног тужиоца Гордана Тадић.

На стручној конференцији ће учествовати више десетина тужилаца и стручног особља Тужилаштва БиХ, а едукатори ће бити међународни експерти из САД-а.

У уводном дијелу конференције присутнима су се обратили и потпредсједница ВСТС-а и предсједница Надзорног органа за праћење провођења Државне стратегије за рад на предметима ратних злочина, Јадранка Локмић-Мисирача, представник ОЕБС-а Joeri Maas, као и представница делегације ЕУ у БиХ Лејла Хрустановић, а обратили су се и правни експерти из САД-а James R. Gailey и Allen Snyder, као и суткиња Суда БиХ Минка Крехо.

Стручна конференција и обука ће трајати у програму од 3 дана.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba