Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU U IZNOSU OD OKO 612.000 KM

19.04.2018. 15:12

Optužnica se odnosi na fizičku i pravnu osobu koje se terete da su nezakonitim radnjama, u više navrata, izbjegli plaćanje PDV-a i oštetili proračun Bosne i Hercegovine.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU U IZNOSU OD OKO 612.000 KM

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

- Mladena Franjkovića, rođenog 1952. godine u Sarajevu, ravnatelja i ovlaštene osobe u poduzeću „Telepartner“ d.o.o. Sarajevo,

- Pravne osobe, poduzeća „Telepartner“ d.o.o. sa sjedištem u Sarajevu

Optuženi Franjković se tereti da je u svojstvu ravnatelja poduzeća „Telepartner“ d.o.o., u razdoblju od 2011. do 2014. godine ostvario promet, uglavnom prodajom stanova i poslovnih prostora fizičkim i pravnim osobama  te u namjeri izbjegavanja plaćanja poreza na dodanu vrijednost (PDV), nadležnim poreznim tijelima podnosio prijave lažnog sadržaja kojima je prikrio realizirani promet u iznosu od 3.600.550 KM, za koji je izbjegao plaćanje PDV-a u iznosu od 612.093 KM, za koji iznos je oštetio proračun Bosne i Hercegovine i time sve građane BiH.

Pravna osoba „Telepartner“ d.o.o. se tereti da je utajom poreza stekla nezakonita sredstva u iznosu od 612.093 KM, kojima je raspolagao optuženi Mladen Franjković kao ravnatelj i odgovorna osoba poduzeća.

Optuženi se terete da su počinili:

- Mladen Franjković, produženo kazneno djelo porezne utaje iz članka 210. stavka 4. u svezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, kao i člankom 54. KZ-a BiH.

- Pravna osoba, poduzeće „Telepartner“ d.o.o. Sarajevo, produženo kazneno djelo porezne utaje iz članka 210. stavka 4. u svezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona BiH i člancima 54. i 124. točka c) KZ-a BiH.

Navode optužbe Tužiteljstvo BiH će dokazivati pozivanjem ukupno 20 svjedoka i stručnih vještaka i opsežnim dokaznim materijalom.

Optužnica će biti upućena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba