Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU U IZNOSU OD OKO 612.000 KM

19.04.2018. 15:12

Optužnica se odnosi na fizičku i pravnu osobu koje se terete da su nezakonitim radnjama, u više navrata, izbjegli plaćanje PDV-a i oštetili budžet Bosne i Hercegovine.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU U IZNOSU OD OKO 612.000 KM

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

- Mladena Franjkovića, rođenog 1952. godine u Sarajevu, direktora i ovlaštene osobe u preduzeću „Telepartner“ d.o.o. Sarajevo,

- Pravne osobe, preduzeća „Telepartner“ d.o.o. sa sjedištem u Sarajevu

Optuženi Franjković se tereti da je u svojstvu direktora preduzeća „Telepartner“ d.o.o., u periodu od 2011. do 2014. godine ostvario promet, uglavnom prodajom stanova i poslovnih prostora fizičkim i pravnim osobama  te u namjeri izbjegavanja plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV), nadležnim poreznim organima podnosio prijave lažnog sadržaja kojima je prikrio realizirani promet u iznosu od 3.600.550 KM, za koji je izbjegao plaćanje PDV-a u iznosu od 612.093 KM, za koji iznos je oštetio budžet Bosne i Hercegovine i time sve građane BiH.

Pravna osoba „Telepartner“ d.o.o. se tereti da je utajom poreza stekla nezakonita sredstva u iznosu od 612.093 KM, kojima je raspolagao optuženi Mladen Franjković kao direktor i odgovorna osoba preduzeća.

Optuženi se terete da su počinili:

- Mladen Franjković, produženo krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stava 4. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kao i članom 54. KZ-a BiH.

- Pravna osoba, preduzeće „Telepartner“ d.o.o. Sarajevo, produženo krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stava 4. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona BiH i članovima 54. i 124. tačka c) KZ-a BiH.

Navode optužbe Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem ukupno 20 svjedoka i stručnih vještaka i obimnim dokaznim materijalom.

Optužnica će biti upućena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba