Vijesti

DELEGACIJA IZ REPUBLIKE FRANCUSKE SASTALA SE SA TUŽIOCIMA TUŽILAŠTVA BiH

17.04.2018. 15:12

Na sastanku je razgovarano o razmjeni iskustava  u procesuiranju predmeta ratnih zločina i pristupanje Tužilaštva BiH Mreži Evropske unije za istrage i optuženje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

DELEGACIJA IZ REPUBLIKE FRANCUSKE SASTALA SE SA TUŽIOCIMA TUŽILAŠTVA BiH

V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, zajedno sa zvaničnicima i tužiocima Posebnog odjela za ratne zločine, sastala se sa delegacijom iz Republike Francuske u kojoj su bili Jean-François Caparos, policijski ataše pri Ambasadi Republike Francuske u BiH i Nicolas Le Coz, ekspert iz Republike Francuske angažiran u oblasti pravosuđa i zamjenik šefa  Ureda za borbu protiv krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Na sastanku je razgovarano o  razmjeni iskustava u procesuiranju krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, kao i radu i aktivnostima Tužilaštva BiH na procesuiranju predmeta ratnih zločina,  međunarodnoj saradnji u procesuiranju predmeta međunarodnog humanitarnog prava, kao i ostalim aktivnostima koje su bitne za rad na predmetima ratnih zločina.

Predstavnici delegacije Republike Francuske su podržali uspješan rad Tužilaštva  BiH u procesuiranju ratnih zločina  i pristupanje tužilaštva Mreži Evropske unije za istrage i optuženje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina  u statusu posmatrača, što je bitan segment u približavanju BiH evropskim integracijama.

Tužilaštvo BiH ima dobru saradnju sa Ambasadom Republike Francuske u BiH, kao i institucijama i agencijama Republike Francuske, a u proteklom periodu u više predmeta organiziranog kriminala i ratnih zločina je ostvarena saradnja između partnerskih institucija.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba