Вијести

СПОРАЗУМНО ПРИЗНАЊЕ КРИВИЦЕ ДРУГООПТУЖЕНОГ У ПРЕДМЕТУ ПРОТИВ ВЛАДЕ ДЕЛИЋА И ДР.; ПРЕДЛОЖЕНА КАЗНА ЗАТВОРА И ОДУЗИМАЊЕ НЕЗАКОНИТЕ ИМОВИНСКЕ КОРИСТИ; ОБАВЕЗАО СЕ НА СВЈЕДОЧЕЊЕ У ПРЕДМЕТУ ПРОТИВ ОСТАЛИХ ОПТУЖЕНИХ

17.04.2018. 14:12

У оквиру предмета Тужилаштва БиХ, оптужени за кривично дјело организирани криминал из члана 250., у вези са продуженим кривичним дјелом царинска превара из члана 216. у вези са чланом 54., у вези са кривичним дјелом прања новца из члана 209. КЗ-а БиХ и у вези са кривичним дјелом кривотворење исправе 367. КЗ-а  Брчко дистрикта БиХ, одлучили су се на споразумно признање кривице.

СПОРАЗУМНО ПРИЗНАЊЕ КРИВИЦЕ ДРУГООПТУЖЕНОГ У ПРЕДМЕТУ ПРОТИВ ВЛАДЕ ДЕЛИЋА И ДР.; ПРЕДЛОЖЕНА КАЗНА ЗАТВОРА И ОДУЗИМАЊЕ НЕЗАКОНИТЕ ИМОВИНСКЕ КОРИСТИ; ОБАВЕЗАО СЕ НА СВЈЕДОЧЕЊЕ У ПРЕДМЕТУ ПРОТИВ ОСТАЛИХ ОПТУЖЕНИХ

Споразумно су признали кривицу оптужени:

- Перица Нешковић звани “Пеки“, рођен 1966. године у Грачаници, држављанин Босне и Херцеговине.

Предложена је, као главна казна, казна затвора у трајању од једне (1) године, од оптуженог се одузима противправно стечена имовинска корист прибављена кривичним дјелом у износу од 5.000 КМ.

- Правно лице „ГРАЂАПРОМЕТ С&Б“ д.о.о Сочковац-Петрово, са сједиштем у Сочковцу, чије је овлаштено лице за заступање и директор Перица Нешковић.

Предложено је изрицање кривичноправне санкције, казна престанка правног лица, те се налаже покретање поступка ликвидације, с тим што ће брисање правног лица из судског регистра наступити правоснажним окончањем судског поступка ликвидације.

Оптужени Перица Нешковић се терети да је као правни заступник и у име оптуженог правног лица „ГРАЂАПРОМЕТ С&Б“ д.о.о. Сочковац-Петрово, учествовао у незаконитостима везаним за транспорт грађевинских радних машина стечених преваром или отуђењем од правних лица са подручја СР Њемачке, Републике Италије, Републике Аустрије и Краљевине Белгије на подручје БиХ, као и смјештај и продају истих. Новчаним средствима прибављеним почињеним кривичним дјелима су плаћани трошкови осумњиченим припадницима групе који су били непосредни извршиоци превара и отуђења грађевинских радних машина у иностранству. 

Споразумним признањем оптужени се обавезао на свједочење о свим чињеницама које су му познате у овом кривичном предмету на радње које се односе на остала оптужена лица у овом предмету.

У складу са споразумом, сходно члану 74. КЗ-а БиХ, предлаже се мјера безбједности - одузимања предмета који су кориштени за извршење кривичног дјела.

Оптужени, односно као правни заступник, изјаву о одговорности правног лица „ГРАЂАПРОМЕТ С&Б“ д.о.о. Сочковац-Петрово даје добровољно, свјесно и са разумијевањем те се обавезују да ће надокнадити трошкове кривичног поступка у износу које му, евентуално, одреди Суд БиХ.

Склапањем споразума, оптужени у своје име и као правни заступник правног лица, одриче се права на суђење те права на улагање жалбе на кривичноправну санкцију коју им изрекне Суд БиХ.

Споразуми су прослијеђени Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba