Vijesti

SPORAZUMNO PRIZNANJE KRIVNJE DRUGOOPTUŽENOG U PREDMETU PROTIV VLADE DELIĆA I DR.; PREDLOŽENA KAZNA ZATVORA I ODUZIMANJE NEZAKONITE IMOVINSKE KORISTI; OBVEZAO SE NA SVJEDOČENJE U PREDMETU PROTIV OSTALIH OPTUŽENIH

17.04.2018. 14:12

U okviru predmeta Tužiteljstva BiH, optuženi za kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250., u svezi sa produženim kaznenim djelom carinska prijevara iz članka 216. u svezi sa člankom 54., u svezi sa kaznenim djelom pranja novca iz članka 209. KZ-a BiH i u svezi sa kaznenim djelom krivotvorenje isprave 367. KZ-a  Brčko distrikta BiH, odlučili su se na sporazumno priznanje krivnje.

SPORAZUMNO PRIZNANJE KRIVNJE DRUGOOPTUŽENOG U PREDMETU PROTIV VLADE DELIĆA I DR.; PREDLOŽENA KAZNA ZATVORA I ODUZIMANJE NEZAKONITE IMOVINSKE KORISTI; OBVEZAO SE NA SVJEDOČENJE U PREDMETU PROTIV OSTALIH OPTUŽENIH

Sporazumno su priznali krivnju optuženi:

- Perica Nešković zvani “Peki“, rođen 1966. godine u Gračanici, državljanin Bosne i Hercegovine.

Predložena je, kao glavna kazna, kazna zatvora u trajanju od jedne (1) godine, od optuženog se oduzima protupravno stečena imovinska korist pribavljena kaznenim djelom u iznosu od 5.000 KM.

- Pravna osoba „GRAĐAPROMET S&B“ d.o.o Sočkovac-Petrovo, sa sjedištem u Sočkovcu, čija je ovlaštena osoba za zastupanje i ravnatelj Perica Nešković.

Predloženo je izricanje kaznenopravne sankcije, kazna prestanka pravne osobe, te se nalaže pokretanje postupka likvidacije, s tim što će brisanje pravne osobe iz sudbenog registra nastupiti pravomoćnim okončanjem sudskog postupka likvidacije.

Optuženi Perica Nešković se tereti da je kao pravni zastupnik i u ime optužene pravne osobe „GRAĐAPROMET S&B“ d.o.o. Sočkovac-Petrovo, sudjelovao u nezakonitostima vezanim za transport građevinskih radnih mašina stečenih prijevarom ili otuđenjem od pravnih osoba sa područja SR Njemačke, Republike Italije, Republike Austrije i Kraljevine Belgije na područje BiH, kao i smještaj i prodaju istih. Novčanim sredstvima pribavljenim počinjenim kaznenim djelima su plaćani troškovi osumnjičenim pripadnicima skupine koji su bili neposredni izvršitelji prijevara i otuđenja građevinskih radnih mašina u inozemstvu. 

Sporazumnim priznanjem optuženi se obvezao na svjedočenje o svim činjenicama koje su mu poznate u ovom kaznenom predmetu na radnje koje se odnose na ostale optužene osobe u ovom predmetu.

Sukladno sporazumu, shodno članku 74. KZ-a BiH, predlaže se mjera sigurnosti - oduzimanja predmeta koji su korišteni za izvršenje kaznenoga djela.

Optuženi, odnosno kao pravni zastupnik, izjavu o odgovornosti pravne osobe „GRAĐAPROMET S&B“ d.o.o. Sočkovac-Petrovo daje dragovoljno, svjesno i sa razumijevanjem te se obvezuju da će nadoknaditi troškove kaznenog postupka u iznosu koje mu, eventualno, odredi Sud BiH.

Sklapanjem sporazuma, optuženi u svoje ime i kao pravni zastupnik pravne osobe, odriče se prava na suđenje te prava na ulaganje žalbe na kaznenopravnu sankciju koju im izrekne Sud BiH.

Sporazumi su proslijeđeni Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba