Vijesti

SPORAZUMNO PRIZNANJE KRIVICE DRUGOOPTUŽENOG U PREDMETU PROTIV VLADE DELIĆA I DR.; PREDLOŽENA KAZNA ZATVORA I ODUZIMANJE NEZAKONITE IMOVINSKE KORISTI; OBAVEZAO SE NA SVJEDOČENJE U PREDMETU PROTIV OSTALIH OPTUŽENIH

17.04.2018. 14:12

U okviru predmeta Tužilaštva BiH, optuženi za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250., u vezi sa produženim krivičnim djelom carinska prevara iz člana 216. u vezi sa članom 54., u vezi sa krivičnim djelom pranja novca iz člana 209. KZ-a BiH i u vezi sa krivičnim djelom krivotvorenje isprave 367. KZ-a  Brčko distrikta BiH, odlučili su se na sporazumno priznanje krivice.

SPORAZUMNO PRIZNANJE KRIVICE DRUGOOPTUŽENOG U PREDMETU PROTIV VLADE DELIĆA I DR.; PREDLOŽENA KAZNA ZATVORA I ODUZIMANJE NEZAKONITE IMOVINSKE KORISTI; OBAVEZAO SE NA SVJEDOČENJE U PREDMETU PROTIV OSTALIH OPTUŽENIH

Sporazumno su priznali krivicu optuženi:

- Perica Nešković zvani “Peki“, rođen 1966. godine u Gračanici, državljanin Bosne i Hercegovine.

Predložena je, kao glavna kazna, kazna zatvora u trajanju od jedne (1) godine, od optuženog se oduzima protivpravno stečena imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 5.000 KM.

- Pravna osoba „GRAĐAPROMET S&B“ d.o.o Sočkovac-Petrovo, sa sjedištem u Sočkovcu, čija je ovlaštena osoba za zastupanje i direktor Perica Nešković.

Predloženo je izricanje krivičnopravne sankcije, kazna prestanka pravne osobe, te se nalaže pokretanje postupka likvidacije, s tim što će brisanje pravne osobe iz sudskog registra nastupiti pravosnažnim okončanjem sudskog postupka likvidacije.

Optuženi Perica Nešković se tereti da je kao pravni zastupnik i u ime optužene pravne osobe „GRAĐAPROMET S&B“ d.o.o. Sočkovac-Petrovo, sudjelovao u nezakonitostima vezanim za transport građevinskih radnih mašina stečenih prevarom ili otuđenjem od pravnih osoba sa područja SR Njemačke, Republike Italije, Republike Austrije i Kraljevine Belgije na područje BiH, kao i smještaj i prodaju istih. Novčanim sredstvima pribavljenim počinjenim krivičnim djelima su plaćani troškovi osumnjičenim pripadnicima grupe koji su bili neposredni izvršioci prevara i otuđenja građevinskih radnih mašina u inostranstvu. 

Sporazumnim priznanjem optuženi se obavezao na svjedočenje o svim činjenicama koje su mu poznate u ovom krivičnom predmetu na radnje koje se odnose na ostale optužene osobe u ovom predmetu.

U skladu sa sporazumom, shodno članu 74. KZ-a BiH, predlaže se mjera sigurnosti - oduzimanja predmeta koji su korišteni za izvršenje krivičnog djela.

Optuženi, odnosno kao pravni zastupnik, izjavu o odgovornosti pravne osobe „GRAĐAPROMET S&B“ d.o.o. Sočkovac-Petrovo daje dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem te se obavezuju da će nadoknaditi troškove krivičnog postupka u iznosu koje mu, eventualno, odredi Sud BiH.

Sklapanjem sporazuma, optuženi u svoje ime i kao pravni zastupnik pravne osobe, odriče se prava na suđenje te prava na ulaganje žalbe na krivičnopravnu sankciju koju im izrekne Sud BiH.

Sporazumi su proslijeđeni Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba