Vijesti

TUŽITELJSTVO BiH UPUTILO PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA DVIJE OSOBE OSUMNJIČENE ZA KAZNENO DJELO TERORIZMA

13.04.2018. 12:30

Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužitelj Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora kojim su obuhvaćeni osumnjičeni:

TUŽITELJSTVO BiH UPUTILO PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA DVIJE OSOBE OSUMNJIČENE ZA KAZNENO DJELO TERORIZMA

- MAKSIM BOŽIĆ, zvani „Abu Muhamed“, rođen 1990. godine u Bijeljini, i

- EDIN HASTOR, zvani „Amidža“ rođen 1972. godine u Goraždu.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode su predate postupajućem tužitelju koji je predložio da se prema osumnjičenima odredi mjera pritvora iz razloga predviđenih člankom 132. stavkom 1. točkama a), b), c) i d) Zakona o kaznenom postupku BiH.

Određivanje mjere pritvora, između ostalog, predloženo je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike.

Mjera pritvora predložena je i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ponovo počiniti kazneno djelo, zbog ozbiljnosti kaznenoga djela i iz razloga da se za predmetno kazneno djelo može izreći kazna zatvora u trajanju od 10 godina, te činjenice da bi puštanje osumnjičenih na slobodu moglo prouzročiti narušavanje sigurnosti i javnog reda i mira te da je ugrožena sigurnost građana i imovine.

Navedene osobe su osumnjičene zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile kazneno djelo terorizam iz članka 201. stavaka 1. i 4. sve u svezi sa člankom 29. KZ-a BiH.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba