Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH UPUTILO PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA DVIJE OSOBE OSUMNJIČENE ZA KRIVIČNO DJELO TERORIZMA

13.04.2018. 12:30

Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilac Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora kojim su obuhvaćeni osumnjičeni:

TUŽILAŠTVO BiH UPUTILO PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA DVIJE OSOBE OSUMNJIČENE ZA KRIVIČNO DJELO TERORIZMA

- MAKSIM BOŽIĆ, zvani „Abu Muhamed“, rođen 1990. godine u Bijeljini, i

- EDIN HASTOR, zvani „Amidža“ rođen 1972. godine u Goraždu.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode su predate postupajućem tužiocu koji je predložio da se prema osumnjičenima odredi mjera pritvora iz razloga predviđenih članom 132. stavom 1. tačkama a), b), c) i d) Zakona o krivičnom postupku BiH.

Određivanje mjere pritvora, između ostalog, predloženo je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Mjera pritvora predložena je i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ponovo počiniti krivično djelo, zbog ozbiljnosti krivičnog djela i iz razloga da se za predmetno krivično djelo može izreći kazna zatvora u trajanju od 10 godina, te činjenice da bi puštanje osumnjičenih na slobodu moglo prouzrokovati narušavanje sigurnosti i javnog reda i mira te da je ugrožena sigurnost građana i imovine.

Navedene osobe su osumnjičene zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile krivično djelo terorizam iz člana 201. stavova 1. i 4. sve u vezi sa članom 29. KZ-a  BiH.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba