Vijesti

PREDLOŽENA MJERA PRITVORA ZA OSUMNJIČENE OSOBE LIŠENE SLOBODE ZBOG KRIJUMČARENJA OPOJNE DROGE MARIHUANE SA PODRUČJA BiH U R HRVATSKU

09.04.2018. 15:06

Nakon ispitivanja osumnjičenih osoba, prema Sudu BiH je upućen prijedlog za određivanje pritvora za dvojicu osumnjičenih.

PREDLOŽENA MJERA PRITVORA ZA OSUMNJIČENE OSOBE LIŠENE SLOBODE ZBOG KRIJUMČARENJA OPOJNE DROGE MARIHUANE SA PODRUČJA BiH U R HRVATSKU

Mjera pritvora je predložena iz razloga opisanih u članu 132. tačke b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, te ponovo počiniti krivično djelo ili završiti započeto.

Pritvor je predložen za osumnjičene:

- MIRKA ATILJEVIĆA, rođenog 1992. godine u Trebinju, državljanina BiH i

- BLAGOJA KOVAČA, rođenog 1997. godine u Trebinju, državljanina BiH.

Navedeni osumnjičeni su lišeni slobode u akciji provedenoj po nalogu Tužilaštva BiH, a koja se odnosi na procesuiranje osoba osumnjičenih za krivična djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnim drogama iz KZ-a BiH.

Oni su pod istragom da su s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi  postali članovi kriminalne grupe te učestvovali u međunarodnom krijumčarenju opojne droge „marihuana – skank“ iz Bosne i Hercegovine u R Hrvatsku.

Osumnjičeni su lišeni slobode u pograničnom pojasu na području općine Ravno,  kada su pješice pokušali neovlašteno prenijeti opojnu drogu u vreći i torbi preko državne granice  te su tom prilikom primijećeni od strane pripadnika Granične policije BiH.  U akciji na suzbijanju zloupotrebe opojnih droga je zaplijenjeno oko 35 kilograma opojne droge „marihuana – skank“.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba