Вијести

ОПТУЖЕНИ ЗА МЕЂУНАРОДНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ОРУЖЈА СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ

05.04.2018. 14:41

Оптужени у предмету кодног назива „Калибар“ споразумно је признао кривицу. Предложена казна затвора и свједочење у предмету против осталих оптужених.

ОПТУЖЕНИ ЗА МЕЂУНАРОДНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ОРУЖЈА СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ

Оптужени ПЕТАР МИРКИЋ, рођен 1973. године у Donauwoerthu, Њемачка, раније осуђиван, држављанин БиХ, у потпуности је признао кривицу за почињено кривично дјело неовлаштени промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе из члана 193. става 1. КЗ-а БиХ и кривично дјело недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја из члана 399. става 1 КЗ-а РС, све у вези са чланом 53. КЗ-а БиХ,  те у присуству свог адвоката закључио споразум о признању кривице са тужиоцем из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ.

Оптужени је признао кривицу да је као припадник организоване групе посредовао у међународном промету оружја и вршио неовлаштену набавку и откуп веће количине оружја, муниције и минско-експлозивних средстава, међу којима и аутоматске пушке, заосталих из рата у БиХ, за унапријед договорену новчану накнаду, а које оружје би било преузимано на подручју БиХ те илегалним каналима кријумчарено на подручје Р Аустрије.

Споразумним признањем тужилаштво за оптуженог предлаже изрицање јединствене казне затвора у трајању од 13 (тринаест) мјесеци. Такође, оптуженом се предлаже изрицање мјере безбједности одузимање предмета кориштених у извршењу предметног кривичног дјела, међу којима су мобилни телефон као и пушчани меци разних калибара.

Предложена казна је у складу са кривичном праксом за наведена кривична дјела и адекватна је одговорности и учешћу оптуженог у наведеном кривичном дјелу.

Такође, потписивањем споразума о признању кривице оптужени се обавезао да ће свједочити о свим чињеницама које су му познате у овом кривичном предмету и о свим извршиоцима, саизвршиоцима и саучесницима у извршењу кривичних дјела из оптужнице који су му познати, као и о кривичним дјелима у којима је сам учествовао.

Споразумним признањем оптужени је у потпуности признао одговорност за почињено кривично дјело те се одрекао права на суђење, као и права на жалбу на пресуду, коју му на основу споразума, изрекне Суд БиХ.

Споразум је прослијеђен Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba