Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЧЕТИРИ ЛИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ЉУДИ

30.03.2018. 13:20

Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу против сљедећих лица:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЧЕТИРИ ЛИЦА ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ЉУДИ

-      ЕЛХАМИ ХОТИ  звани „ЛЕА“, рођен 1979. године у  мјесту Призрен, Косово, налази се у притвору,

-      ЂЕНИТ РАХИМИЋ, рођен 1994. године у Берлину, СР Њемачка,

-      ДРИТОН ФЕТАИ, рођен 1996. године у мјесту Гостивар, Р Македонија, налази се у притвору,

-      САМЈУЕЛ ШАБАНИ, рођен 1995. године у мјесту Улзен, СР Њемачка, налази се у притвору.

У оптужници се наводи да су током новембра 2017. године и фебруара 2018. године, првоосумњичени Елхами Хоти као организатор, а остали оптужени као чланови групе за кријумчарење људи, из користољубља организовали и омогућавали незаконит боравак кријумчарених лица у Босни и Херцеговини, миграната са Косова, из Албаније и Ирана, као и држављана Р Турске, све са циљем организације њиховог даљег илегалног пребацивања из БиХ у Р Хрватску и даље у земље Западне Европе. Елхами Хоти је у наведеном периоду са члановима групе на различите начине учествовао у прихватању и превозу илегалних миграната из Србије на подручју БиХ, при чему су за улаз илегалних миграната користили граничне прелазе који нису предвиђени за законити прелазак државне границе, те обезбјеђивали смјештај мигрантима, омогућавајући на тај начин незаконит боравак и скривање миграната који нису имали документе потребне за законит боравак у БиХ.

Како се наводи у оптужници, оптужени су у два наврата омогућили илегалан улазак у БиХ и незаконит боравак у БиХ 17 миграната са подручја Косова, Албаније и Ирана, а у покушају илегалног пребацивања три држављана Р Турске из БиХ у Р Хрватску,  оптужени Елхами Хоти, Дритон Фетаи и Самјуел Шабани су спријечени од стране припадника Граничне полиције БиХ.

Наведене радње представљају кривично дјело и у супротности су са чланом 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздужним путем којим се допуњује Конвенција УН-а против транснационалног организованог криминала („Сл. гласник БиХ“ бр. 3/02) и чланом 7. ставом 2. Закона о граничној контроли („Сл. гласник БиХ“ бр. 53/09, 54/10, 47/14).

Оптужени се терете да су починили кривично дјело организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела ‘кријумчарење миграната’ из члана 189а. у вези са кривичним дјелом кријумчарење лица из члана 189. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba