Вијести

ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У ПРИЈЕДОРУ ИЗРУЧЕН ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ ПРАВОСУЂУ БиХ

23.03.2018. 15:06

Осумњичени Слободан Кнежевић (1968), под истрагом је због злочина почињеног у мјесту Миска Глава, гдје је убијено око 120 жртава.

ОСУМЊИЧЕНИ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У ПРИЈЕДОРУ ИЗРУЧЕН ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ ПРАВОСУЂУ БиХ

Правосудне институције Црне Горе су изручиле правосуђу Босне и Херцеговине осумњиченог Слободана Кнежевића, рођеног 1968. године у Приједору, држављанина БиХ.

Овај осумњичени је лишен слободе 01.12.2017. године на територији Црне Горе, а на основу међународне потјернице расписане на захтјев Тужилаштва БиХ.

Он је осумњичен да је лично и директно учествовао у почињењу ратног злочина у мјесту Миска Глава, код Приједора.

Слободан Кнежевић је  осумњичен је да је у мјесецу јулу 1992. године учествовао у незаконитом лишењу слободе око 120 цивила бошњачке националности на локалитету Миска Глава, општина Приједор, који су након тога спроведени у заробљење те стријељани и убијени на локалитету Кипе - Љубија.

Такође, осумњичени је под истрагом и да је лично, пуцајући из ватреног оружја, убио једног заробљеног цивила прије него што је почињено масовно стријељање жртава.

Због наведеног ратног злочина се у Тужилаштву БиХ и Суду БиХ води поступак у предмету против Слободана Тарањца и др.

Након изручења осумњиченог у БиХ, одржано је рочиште у Суду БиХ у вези приједлога тужилаштва за одређивање притвора.

Тужилаштво БиХ се захваљује правосудним институцијама Црне Горе на сарадњи и помоћи у реализацији активности хапшења и изручења осумњиченог.

Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским агенцијама у БиХ, земљама региона и широм свијета, предузима активности на лоцирању, лишењу слободе и изручењу Босни и Херцеговини осумњичених за ратне злочине који се налазе у иностранству.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba