Vijesti

OSUMNJIČENI ZA RATNE ZLOČINE U PRIJEDORU IZRUČEN IZ CRNE GORE PRAVOSUĐU BiH

23.03.2018. 15:06

Osumnjičeni Slobodan Knežević (1968), pod istragom je zbog zločina počinjenog u mjestu Miska Glava, gdje je ubijeno oko 120 žrtava.

OSUMNJIČENI ZA RATNE ZLOČINE U PRIJEDORU IZRUČEN IZ CRNE GORE PRAVOSUĐU BiH

Pravosudne institucije Crne Gore su izručile pravosuđu Bosne i Hercegovine osumnjičenog Slobodana Kneževića, rođenog 1968. godine u Prijedoru, državljanina BiH.

Ovaj osumnjičeni je lišen slobode 01.12.2017. godine na teritoriji Crne Gore, a na osnovu međunarodne potjernice raspisane na zahtjev Tužilaštva BiH.

On je osumnjičen da je lično i direktno učestvovao u počinjenju ratnog zločina u mjestu Miska Glava, kod Prijedora.

Slobodan Knežević je  osumnjičen je da je u mjesecu julu 1992. godine učestvovao u nezakonitom lišenju slobode oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, općina Prijedor, koji su nakon toga sprovedeni u zarobljenje te strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe - Ljubija.

Također, osumnjičeni je pod istragom i da je lično, pucajući iz vatrenog oružja, ubio jednog zarobljenog civila prije nego što je počinjeno masovno strijeljanje žrtava.

Zbog navedenog ratnog zločina se u Tužilaštvu BiH i Sudu BiH vodi postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i dr.

Nakon izručenja osumnjičenog u BiH, održano je ročište u Sudu BiH u vezi prijedloga tužilaštva za određivanje pritvora.

Tužilaštvo BiH se zahvaljuje pravosudnim institucijama Crne Gore na saradnji i pomoći u realizaciji aktivnosti hapšenja i izručenja osumnjičenog.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim agencijama u BiH, zemljama regije i širom svijeta, preduzima aktivnosti na lociranju, lišenju slobode i izručenju Bosni i Hercegovini osumnjičenih za ratne zločine koji se nalaze u inostranstvu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba